strong>Hans van der Loo en Patrick Davidson schreven samen Waar haal je de energie vandaan? En daarmee brengen ze meteen een van hun tips om je levenslang energiek en gemotiveerd te blijven in de praktijk: laat je versterken en versterk anderen.
Voor een jongere in het adviesvak is het regelmatig bikkelen. Hard werken, veel uren maken en thuis nog iets uitzoeken om de klant morgen weer zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Je wilt ervaring opdoen en jezelf continu bewijzen. Misschien is dit niet anders voor wat meer ervaren professionals. Dit maakt dat de werkdruk regelmatig heel hoog op kan lopen. Niet voor niets zijn de burn-outcijfers, ook onder jongeren, schrikbarend hoog. De relevantie van Waar haal je de energie vandaan? is daarom duidelijk: hoe blijf je je leven lang energiek en gemotiveerd?
Hans van der Loo en Patrick Davidson doen goed aan verwachtingsmanagement bij de lezer: verwacht veel praktische tips en veel doe-dingen maar geen doorwrochte wetenschappelijke analyses. Gelijk aan de start maken ze duidelijk welke vormen van energie ze onderscheiden: aan de ene kant emotionele, mentale en sociale energie (het thema van dit boek), aan de andere kant fysieke energie (waar ze niet verder op in gaan).
De kracht van Waar haal je de energie vandaan? zit hem in de manier waarop het boek geschreven is. Met veel concrete vragen, oefeningen, lijstjes en notitieruimte is het echt een praktijkboek waarmee je zelfstandig aan de slag kan.
Relevante feitjes, oneliners en vragen wisselen elkaar af. Bijvoorbeeld: hoeveel kinderen hebben een burn-out? Nagenoeg geen. En waarom niet? Omdat kinderen meestal gewoon dat doen wat ze het liefste doen. Dus waarom doen wij volwassenen dat niet net zo? Waarom zadelen we onszelf op met banen en verantwoordelijkheden waar we niet gelukkig van worden? Be like a child, is het devies.
Daarnaast vinden de auteurs het van immens belang om een moonshot te hebben: een grandioze droom waar je volledig voor wilt gaan. Zoals J.F. Kennedy zei: ‘We choose to go the Moon.’ En dat deden ze. Wil je gelukkig blijven, heb dan een grootse droom en streef die volledig na.
Door het boek heen worden de ideeën van de auteurs gelardeerd met voorbeelden en benamingen die soms van de kern afleiden. Voorbeelden hiervan zijn de vier voorgestelde karakters van de DoDo, de NoNo, de ZoZo en de GoGo en de manieren om mee te gaan met je omgeving: door te fladderen, te flippen en te floppen. Persoonlijk vind ik dit soort termen niet de sterkste. Maar, in het laatste hoofdstuk maken de schrijvers dit meer dan goed door recht door zee een stappenplan te geven hoe je je energie versterkt en daarmee ultimo gelukkiger wordt:
1. Luister naar je emotie.
2. Gebruik je verstand.
3. Ga stap voor stap.
4. Zet door, toon veerkracht.
5. Zoek samen, laat je versterken en versterk anderen.
Dit laatste hoofdstuk en de vele praktische oneliners en tips maken het tot een leuk boek om eens door te werken, op zoek naar energie. Mij heeft Waar haal je de energie vandaan? geholpen om met meer energie en plezier in mijn werk te staan, waarbij vooral de tips over het stap voor stap en het samen doen geholpen hebben.
Over Theo Sikkema
Theo Sikkema is adviseur bij Adviestalent. Hij is geïnteresseerd in samenwerken, verbinden en vernieuwen, en gebruikt daarbij kennis uit zijn achtergrond in de internationale samenwerking en concurrentiekracht. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.