Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Ontwerpboek

‘Het ontwerpboek’ is een verzameling van uitgewerkte opleidingstrajecten. Uniek in zijn soort, mede vanwege de transparantie en de pragmatische insteek. Diverse ontwerpers leggen nauwkeurig uit voor welke vraagstukken zij een opleidingstraject ontworpen hebben. Het hoe en waarom van de opzet, de daadwerkelijke uitwerking en de opgedane ervaringen staan uitvoerig beschreven. Een openhartig boek waarmee ervaringsdeskundigen praktijkervaringen delen om collega’s te inspireren en te ondersteunen. Voor iedere trainer een must om te lezen en niet alleen ter inspiratie voor de opzet van eigen trainingen.

Maarten Fijnaut | 9 juni 2015

Mariël Rondeel vroeg zich, samen met enkele collega’s, af of er gouden regels zijn voor het ontwerpen van leertrajecten. Want wat zorgt nu voor succes en welke elementen dragen daar aan bij? Zij besloot samen met enkele collega’s op zoek te gaan naar het perfecte ontwerp. Op deze wijze ontstond dit boek met een schat aan informatie over het hoe en waarom over het ontwerpen van trainingen en andere opleidingstrajecten. In het boek worden alle facetten van het ontwerpen van trainingen belicht en bij ieder ontwerp is ingezoomd op de losse componenten. Vanwege die verdieping is de verzameling waardevol en behapbaar. In het boek van 260 pagina’s staan in totaal 12 ontwerppraktijken volledig uitgewerkt. Buiten de praktijkvoorbeelden bieden de auteurs ook veel andere relevante informatie. In het boek komen niet alleen ontwerpers van trainingen het woord. Ontwerpers uit andere beroepsgroepen spreken in de interviews in het boek uitgebreid over het belang van ontwerpen. Ook uit de totstandkoming van ontwerpen door productontwerpers, architecten en art directors valt tenslotte veel te leren. Hun kijk op design biedt een interessant perspectief om het ontwerpen van trainingen ook van een andere kant te bekijken. Daarnaast worden ervaringen gedeeld over het betrekken van de klant bij het ontwerpproces en worden bij iedere ontwerppraktijk de geleerde lessen gedeeld. ‘Het ontwerpboek’ is aantrekkelijk om te lezen. De ontwerpen van trainingen staan geclusterd en zijn voorzien van verhelderende schema’s en modellen van de leertrajecten, fases en tijdslijnen. Alle praktijkcases worden voorafgegaan door een korte introductie en afgewisseld met interviews. Ook delen de auteurs de geraadpleegde bronnen voor het ontwerpen van de trainingen. Kessels & Smit laat duidelijk zien dat zij een autoriteit zijn op het gebied van leertrajecten en stelt zich kwetsbaar op door de deuren van hun laboratorium wagenwijd open te zetten. Petje af voor Mariël Rondeel die zichtbaar veel tijd en energie in dit boek heeft gestoken. Een leerzaam boek dat iedere trainer en HR(D) professional minimaal moet kennen of doorbladeren. Een mooie verzameling die helpt om de eigen trajecten (nog) effectiever te maken en verder te professionaliseren. Naast inspiratie voor de opzet van eigen trainingen is dit boek ook een stimulans om de trainingen op eenzelfde manier te evalueren en om eigen ervaringen te delen met collega’s. Bovenal is het vermakelijk en interessant om de overwegingen van ervaringsdeskundigen te lezen en over hun resultaten te horen. ‘Het ontwerpboek’ is een waardevolle en unieke toevoeging aan de reeks boeken over het vak trainen.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Mariël Rondeel, Joseph Kessels
Het Ontwerpboek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden