Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Effectief communiceren en beïnvloeden

Soms wordt er een boek uitgebracht waarvan je wenst dat je het eerder in handen had gehad. ‘Effectief Communiceren en Beïnvloeden’ van Natasja Loomans is zo’n boek. Het staat boordevol met communicatiemodellen en - tools die eigenlijk niet kunnen ontbreken in de kast van trainer, coach en eenieder die meer wil weten over communicatie.

Remy van Gelder | 5 juni 2015

'Effectief Communiceren en Beïnvloeden is een heel goed naslagwerk. In de tijd die ik werkzaam ben als communicatietrainer heb ik veel verschillende modellen de revue zien passeren. Ze staan vrijwel allemaal in het boek en worden hierin heel kernachtig beschreven. Natuurlijk kun je alles wat in het boek staat ook op internet of in andere boeken vinden, maar hier staat het allemaal mooi bij elkaar. Het lijkt alsof elke letter in de kracht van ‘Effectief Communiceren en Beïnvloeden’ relevant is. Communicatiemodellen en - theorieën zijn gestript tot hun essentie en heel begrijpelijk en duidelijk uitgelegd. Voor wie meer wil lezen zijn de vele literatuurverwijzingen erg handig. Het boek scheidt het kaf van het koren doordat het ook de veelgebruikte modellen waar de wetenschappelijke onderbouwing van ontbreekt benoemt. Zo wordt bijvoorbeeld kort ingegaan op verschillende inzichten uit de NLP en de Transactionele Analyse waar volgens de schrijver geen enkele wetenschappelijke basis voor blijkt te bestaan. Voor mij was dit een eye-opener want ik hoor deze inzichten vaak met een bepaalde vanzelfsprekendheid voorbijkomen. De valkuil van een boek als 'Effectief Communiceren en Beïnvloeden' is dat het een droge opsomming wordt van theorie en modellen, waardoor het niet prettig leesbaar is. Doordat er voortdurend een de link met de praktijk wordt gelegd met behulp van pakkende voorbeelden, is dit hier niet het geval. De vele afbeeldingen vormen daarnaast een aangename afwisseling met de tekst. Wie vooral houdt van doen en graag met het boek aan de slag wil, wordt op zijn wenken bediend. Na elk hoofdstuk staan er vragen die je gelijk in de praktijk kunt toepassen. Ook wanneer het gaat om beïnvloeden is dit boek absoluut van toegevoegde waarde. Ik werkte als trainer/adviseur voor een trainingsbureau dat zich met name richt op het geven van trainingen op het gebied van invloed. Het model dat dit bureau gebruikt is heel effectief en de training over invloed zit heel goed in elkaar en is succesvol. Toch vond ik in dit boek nog veel extra inzichten op het gebied beïnvloeding, die heel aanvullend zijn op datgene wat ik al wist. 'Effectief Communiceren en Beïnvloeden' is de investering dubbel en dwars waard. Het boek is zeker niet uitputtend wanneer het gaat om communicatie- en beïnvloedingsinzichten. En de toepassingsgerichtheid van het boek is daarnaast heel erg breed, waardoor je door de vele bomen het bos niet meer zou kunnen zien. Maar de grote kracht van het boek is nu juist dat het een zeer behulpzame gids is die je het bos laat zien en daarbij tegelijkertijd een mooi en heel interessant wandelpad voor je heeft uitgestippeld.

Over Remy van Gelder

Remy van Gelder is bestuurskundige en mindfulness- en communicatietrainer. Hij heeft zijn eigen bedrijf onder de naam Praesense.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden