Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gezocht: Hofnar - 'Boordevol tips die helpen te reflecteren'

Toen ik Juri Hoedemakers’ boek Gezocht: Hofnar onder ogen kreeg werd ik spontaan nieuwsgierig. Welke kant zou hij opgaan? Het boek leuk, en bovendien lekker toegankelijk geschreven, maar tegelijkertijd heel serieus qua inhoud.

Fred Rutgers | 23 november 2021 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Juri Hoedemakers roept op tot de herinvoering van de vroegere hofnar. Een beroep dat vroeger in buitengewoon aanzien stond, maar inmiddels al enkele honderden jaren is uitgestorven. Net als velen dacht ik ook dat een hofnar vroeger een soort clown was aan het hof van de koning. Een zotte grappenmaker, maar niets is minder waar. Een hofnar stond in buitengewoon hoog aanzien, had veel macht en invloed, was een buitengewoon wijs mens met maar liefst 16 functies.

Eenzaam aan de top

Een koning, maar ook een manager weet dat het erg eenzaam is aan de top. Bovendien ervaren mensen met een zekere macht dat vrijwel niemand in hun omgeving open en onbevangen tegen ze durft te praten. Iedereen heeft wel een of andere verborgen agenda. Wie durft tegen jou als manager gewoon te zeggen waar het op staat? Wie durft jou botweg een spiegel voor te houden? Wie kan jou vertellen wat er echt speelt binnen jouw koninkrijk? Wie durft jou zonder aarzeling wakker te schudden uit jouw dromen? En wie is jouw meest waardevolle vertrouwenspersoon? Precies! De hofnar.

Reflectie

Als jij als leider wilt schitteren dan lukt dat beslist niet zonder reflectie. Maar ja, hoe doe je dat? Wie houdt jou scherp en leert jou om jouw reflecterend vermogen te trainen? Wat als jij net als vrijwel iedere andere leider (nog) geen hofnar hebt? Dan kun je natuurlijk fanatiek op zoek gaan naar een hofnar die jou gaat ondersteunen. Maar op de korte termijn kun je ook dit prachtige boek gaan lezen. Hoedemakers heeft jaren gedegen onderzoek gedaan naar hofnarren en heeft er zelfs een prijswinnende scriptie over geschreven. Die scriptie was de aanzet tot dit boek, waarin hij in detail vertelt hoe nuttig en eigenlijk onmisbaar een hofnar voor jou kan zijn. Naarnaast staat het boordevol tips om jou te helpen te reflecteren. Hoe kun jij de situatie weer overzien? Hoe kun je afstand nemen van wat er om je heen gaande is en vooral hoe train jij jezelf om steeds beter te worden om uiteindelijk de beste versie van jezelf te worden? Dit boek gaat je daar zeker bij helpen.

365 dagen reflectie

Dit boek het komende jaar binnen handbereik blijven liggen om er regelmatig even in te kijken. Waarom dan wel? Gewoon omdat er ook een 365 dagen reflectiekalender in zit met iedere dag een vraag die je echt weer even aan het denken zet. Voor mij is dat van grote toegevoegde waarde. Ik wens je alvast veel leesplezier en inspiratie!

Over Fred Rutgers

Fred Rutgers, Retailexpert en trendwatcher, helpt ondernemers en hun medewerkers om weer plezier te krijgen in hun werk en meer rendement en groei te realiseren. Dat doet hij via persoonlijke coaching, boeken en blogs. Hij wordt regelmatig gevraagd als spreker over deze onderwerpen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden