Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Gezocht: Hofnar

Reflectie voor leiders en leidinggevenden

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789461264800
10
Voormalig top 10Totaal 60 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Direct te downloaden

Samenvatting

Ieder mens heeft blinde vlekken. Waar zit die van jou?

Het is gevaarlijk om alleen jaknikkers om je heen te verzamelen. Want wie wijst jou dan op je fouten? Wie vertelt jou de onverbloemde waarheid? Wie houdt jou een spiegel voor? Voor de broodnodige reflectie heb je kritische mensen om je heen nodig. Wat je nodig hebt, is een hofnar.

De hofnar was eeuwenlang degene die het reflectieve vermogen van de koning vergrootte. Maar wie was die hofnar eigenlijk? En wat kunnen we van hem leren in de huidige werkomgeving?

In dit boek ontdek je hoe we anderen kunnen inzetten om het reflectieve vermogen van onszelf en de mensen om ons heen te verbeteren. Je krijgt praktische handvatten waarmee je reflectie in je dagelijks werk kunt toepassen.

Specificaties

ISBN13:9789461264800
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:224
Druk:1
Verschijningsdatum:23-9-2021
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Gezocht: Hofnar - ‘Origineel en veelbelovend’
Elly Stroo Cloeck | 26 januari 2022
Een hofnar in je bedrijf? Wat een raar idee! Iemand die grappen maakt in een kleurig pak en een hoed met belletjes, is dat nou nodig? Jazeker, stelt Juri Hoedemakers in ‘Gezocht: Hofnar’. Want de grappenmakerij is maar 1 van de 16 functies die de hofnar heeft. En aan die andere 15 heeft een leider óók behoefte. Dat helpt hem reflecteren ...
Lees verder
recensie
Gezocht: Hofnar - 'Boordevol tips die helpen te reflecteren'
Fred Rutgers | 23 november 2021
Toen ik Juri Hoedemakers’ boek Gezocht: Hofnar onder ogen kreeg werd ik spontaan nieuwsgierig. Welke kant zou hij opgaan? Het boek leuk, en bovendien lekker toegankelijk geschreven, maar tegelijkertijd heel serieus qua inhoud.
Lees verder
recensie
Gezocht: Hofnar
Bert Peene | 21 oktober 2021
Een hofnar was eeuwenlang een volslagen idioot die tot doel had een vorst met zijn fratsen te vermaken. Althans, dat beweert De Dikke Van Dale. Volgens Juri Hoedemakers is dat echter een veel te simpel beeld, dat geen recht doet aan de belangrijke rol die de nar aan het hof van een hooggeplaatste heer of dame speelde.
Lees verder

Lezersrecensies

3.9 van de 5
19 stemmen
8
7
1
0
3

Interviews en artikelen (7)

interview
Reflectie gaat over het doorvragen, zodat je diepgang bereikt
Bert Peene 2 december 2021 ‘Organiseer je eigen tegenspraak’ was korte tijd een serieus thema in de managementliteratuur. Natuurlijk, want zo gaat dat vaak, kwamen de aansprekende voorbeelden uit de Verenigde Staten. Maar tegenwoordig hoor je niemand er eigenlijk meer over.
column
De 16 functies van de hofnar: #7 Beste vriend & 8 Zondebok
Juri Hoedemakers 12 november 2021 Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Hoe vergrootte hij het reflectieve vermogen van de koning? En wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren? Dit keer ga ik in op de functies van Beste vriend & Zondebok.
column
Juri Hoedemakers - De 16 functies van de hofnar: #5: Spion & #6: Vertrouweling
Juri Hoedemakers 3 september 2021 Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Hoe vergrootte hij het reflectieve vermogen van de koning? En wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren?
column
Juri Hoedemakers - De 16 functies van de hofnar: #3 Criticus & #4 Satiricus
Juri Hoedemakers 5 augustus 2021 Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren? In mijn vorige blog heb ik stilgestaan bij de nar als adviseur/raadgever. Dit keer ga ik in op de derde en vierde functie; die van criticus en satiricus.
column
Juri Hoedemakers - De 16 functies van de hofnar: #2 Adviseur
Juri Hoedemakers 3 juni 2021 Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Hoe vergrootte hij het reflectieve vermogen van de koning? En wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren?
column
Juri Hoedemakers - De 16 functies van de hofnar: #1 Entertainer
Juri Hoedemakers 3 mei 2021 Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Hoe vergrootte hij het reflectieve vermogen van de koning? En wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren?
column
Juri Hoedemakers - De hofnar, een spiegel voor leiders
Juri Hoedemakers 1 april 2021 Leiders en leidinggevenden lopen het gevaar om alleen maar jaknikkers om zich heen te verzamelen. Maar ook leiders zijn gewoon mensen en maken nu eenmaal fouten. Wie wijst de leider daarop? Wie vertelt hem of haar de onverbloemde waarheid? Vroeger hield de hofnar de koning die spiegel voor...

Over Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers (1987) deed na zijn bachelor ervaring op in veel organisaties in verschillende branches. Als begin dertiger begon zijn ‘tweede leven’ toen hij weer de schoolbanken inging. Voor zijn scriptie over de waarde van de aloude hofnar in moderne organisaties ontving hij de scriptieprijs aan de RSM Erasmus Universiteit. Vervolgens schreef hij een eerste boek Gezocht: Hofnar over het onderwerp dat in 2022 werd genomineerd voor Managementboek van het Jaar. In de functie van hofnar ging hij aan de slag bij onder andere AFAS, Monta, i4talent, Archipel, Gemeente Den Haag en SDW. Daar helpt hij mensen en organisaties kortgezegd op basis van de vernieuwende Drs.Hofnar Methode met het overbruggen van het gat tussen de ‘gewenste werkelijkheid, die we vaak lezen in de missie en visie van organisaties, en de gevoelde werkelijkheid zoals de medewerkers het ervaren. Maar naast die praktijk blijft de leergierige Hoedemakers (mavo, havo, hbo, wo) zich ook wetenschappelijk verdiepen: hij is inmiddels aan het promoveren op de comeback van de hofnar. Hoedemakers houdt lezingen in binnen- en buitenland, geeft les in het gedachtegoed aan business schools en universiteiten en blogt voor De Ondernemer (DPG Media). Recentelijk heeft hij Het NarrenGilde opgericht waar andere professionele narren worden opgeleid. Dat gilde is officieel ingehuldigd door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Zijn droom: de comeback van de hofnar als instituut in de maatschappij. 

Andere boeken door Juri Hoedemakers

Inhoudsopgave

Voorwoord
Introductie
Inleiding

DEEL 1
REFLECTIE

H1: Wat is reflectie en reflectief vermogen?
H2: Wie vergroot het reflectieve vermogen?
H3: Op welke manier kun je het reflectieve vermogen vergroten?

DEEL 2
DE HOFNAR

H4: Wie was de hofnar?
H5: De zestien functies van de hofnar
H6: Het verdwijnen van de hofnar

DEEL 3
DE HOFNAR ALS PRAKTISCHE 'TOOL' VOOR REFLECTIE

H7: De hofnar op de werkvloer
H8: De hofnar als tool voor reflectie
H9: De zeven stappen van de Koningscirkel
H10: De negen stappen van de Hofnarcirkel
H11: One more thing...

Dankwoord
Over de auteur
Drs. Hofnar Specials
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gezocht: Hofnar