Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goed zoals je bent - Een mooi kado voor jezelf

Ramses Shaffy zong ooit het prachtige liedje met de titel ‘Wees niet zo streng voor jezelf’. Frederike Mewe sluit daar mooi op aan met haar boek ‘Goed zoals je bent’.

Christel Deckers | 12 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

In het eerste deel van Goed zoals je bent gaat Frederike Mewe nader in op de vraag waarom we zo streng zijn voor onszelf. Dit onderzoekt ze aan de hand van een vijftal thema’s: Ik ben niet goed genoeg; aan verwachtingen willen voldoen; je innerlijke criticus; het gevoel er niet mogen zijn en alle ballen hooghouden.

De lat

Je herkent het vast wel. Vaak leg je de lat voor jezelf hoger dan voor een ander. En natuurlijk snap je het als een ander zegt dat ze geen tijd heeft om je te helpen... Maar omgekeerd doe je dat niet: natuurlijk maak je tijd en vind je het vanzelfsprekend dat je de ander helpt. Zelfs als dat ten koste gaat van jezelf, want nee zeggen komt niet in je woordenboek voor. Stel je voor zeg!

Het eerste deel  van Goed zoals je bent roept herkenning op, en tegelijkertijd ook een gevoel van willen veranderen, want het leven is immers zo voorbij. In deel 2 gaat Merwe nader in op de vraag hoe we meer van onszelf kunnen leren houden. Een essentiële stap op weg naar meer zelfvertrouwen, en de ruimte om voor jezelf te kiezen

Oefeningen en tips

Door het hele boek heen vind je oefeningen, zoals de watervaloefening die helpt om een gedachte te zien als iets wat door je heen gaat en niet iets dat je bent. Hierdoor kun je er met meer afstand naar kijken. Daarnaast vind je in het hele boek kleine illustraties die het geheel wat luchtigheid geven. Dat alles afgewisseld met tips die je goed op weg helpen.

Ik licht er één tip uit: Parkeer je innerlijke criticus; snoer haar de mond! Iedere keer dat dat stemmetje roept dat het beter kan; dat je harder moet werken en meer je best moet doen dan parkeer je haar. Dat kan bijvoorbeeld door haar in een denkbeeldig potje te stoppen of een ander ritueel te kiezen dat jou helpt om die criticus niet langer de boventoon te laten voeren. Als je dat doet ontstaat er meer rust in je hoofd en ruimte om zelf keuzes te maken. Die tijd kun je gebruiken om uit te vinden wat jij belangrijk vindt, waar jij jouw tijd en energie aan wil besteden.

Goed zoals je bent is kortom een mooi kadootje voor jezelf.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden