Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Domme vragen bestaan wel - ‘Een van de meest bruikbare boeken die ik las’

‘Domme vragen bestaan wel’ van Rik Moons pakt meteen vanaf de eerste bladzijde je aandacht. Met een goede dosis humor en veel praktijkvoorbeelden geeft Moons handvatten om diepere gesprekken te voeren door andere vragen te stellen en beter te luisteren.

Froukje Schaaf | 26 juli 2022 | 2-3 minuten leestijd

Met de titel van zijn boek haalt Rik Moons het cliché ‘domme vragen bestaan niet’ meteen onderuit. Als je zijn boek leest, kun je niet anders dan beamen dat Moons gelijk heeft met zijn stelling dat domme vragen wel bestaan. Maar dit boek biedt veel meer dan alleen het besef dat je zelf ook regelmatig domme vragen stelt.

Meer dan goede vragen stellen alleen

In tegenstelling tot wat de titel en ondertitel doen vermoeden gaat het boek namelijk verder dan alleen het stellen van de juiste vragen of tips om beter te luisteren. De kwaliteit of diepgang van een gesprek schuilt voor een groot deel ook in je voorbereiding op een gesprek en hoe je een gesprek opent.

Dus hoe zorg je nu dat een ander echt zijn of haar verhaal doet? En je dus meer vertelt dan wat er aan de oppervlakte ligt? Met die belofte als startpunt vertelt Moons je over een goede voorbereiding op een gesprek, hoe je een topvraag formuleert, hoe je actief kunt luisteren en tenslotte hoe de magie van drie je gaat helpen je overtuigingskracht te vergroten. Het boek brengt bestaande technieken samen met de praktijkervaring van de schrijver zelf.

Daarmee biedt het boek regelmatig een spiegel waarin je tal van situaties en gesprekken herkent. Het boek triggert je om na te denken hoe het gesprek had kunnen lopen als je de technieken van Moons had toegepast. Al lezende jeuken je handen om het geleerde toe te passen in de praktijk.

Vlot, luchtig, praktijkgericht en met veel humor

Het boek is erg vlot en met veel humor geschreven, waardoor er tijdens het lezen regelmatig een lach op je gezicht verschijnt. Korte stukjes theorie, ervaringsvoorbeelden uit de tijd van de auteur als vertegenwoordiger en anekdotes over gesprekken met ghostwriter Tim, houden het boek luchtig en praktijkgericht. Overigens zonder in te boeten aan overtuigingskracht.

It’s all in the details

Als marktonderzoeker is het stellen van vragen mijn vak. En hoewel ik al veel trainingen heb gehad over het achterhalen van de vraag achter de vraag, heeft het boek van Rik Moons absoluut een meerwaarde. De schrijver maakt duidelijk dat kleine details van grote invloed zijn op het verloop van een gesprek.

Samenvattend: Domme vragen bestaan wel is een boek dat geschikt is voor iedereen die meer diepgang wil in zijn of haar gesprekken. Of het nu gaat om gesprekken met klanten of collega’s, of om vrienden en familie. Wat mij betreft is dit één van de leukste en meest bruikbare boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen!

Over Froukje Schaaf

Froukje Schaaf is werkzaam als zelfstandig marktonderzoeker (www.lightbulbinsights.nl) en heeft daarnaast een parttime aanstelling als universitair docent bij de vakgroep Marketing van de Rijksuniversiteit Groningen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden