Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Wasstraat - ‘Prettig en inspirend’

Ik heb gekeken, begin 2021, naar de documentaire in 5 delen met de titel 'De Wasstraat' van producent Beau van Erven Dorens. De documentaire gaat over Matz Carwash van Martin Kniest en is mooi en puur. Het is een verhaal over kansen voor iedereen.  En nu is er een boek met dezelfde titel. Je hoeft de docu niet gezien te hebben om het met plezier te lezen.

Annemiek Sierhuis | 27 september 2022 | 2-3 minuten leestijd

Martin Kniest is de eigenaar van de wasstraten van Matz Carwash in Deventer en Zutphen, die het decor vormen van de documentaire. Er werken 60 mensen in zijn wasstraten en een aantal van hen komen aan het woord in zowel het tv programma als in het boek. Het bijzondere van dit verhaal is dat de medewerkers nagenoeg allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, oftewel het lukt hen niet of nauwelijks om aan een reguliere, betaalde baan te komen. Het boek gaat verder waar de documentaire is gestopt, dus het boek heeft een duidelijke toegevoegde waarde.

Unieke persoonlijkheid

Eigenaar Martin Kniest kijkt verder dan het eerste gezicht. En hij geeft niet snel op. Zelf vertelt hij in zijn boek eerlijk over zijn levensverhaal met hoogte- en dieptepunten. Kniest heeft een unieke persoonlijkheid en diverse medewerkers zien hem als een vader. Hij doet veel voor zijn medewerkers en zal ze echt niet snel laten vallen. Hij weet hoe het voelt als iedereen je opgeeft. Dat gevoel gunt hij niemand.

Doolhof

Kniest vertelt dat hij zijn bedrijf tamelijk blanco startte. En dat geldt ook voor het werken met de doelgroep die hij in dienst heeft. In de loop van de jaren is hij daarbij tegen allerlei zaken aangelopen. Nederland is natuurlijk een land van subsidies, maar het subsidielandschap heeft veel weg van een doolhof. Kniest heeft hier zijn weg inmiddels in gevonden, en die kennis deelt hij graag met zijn netwerk en nu dus ook met zijn lezers.

Tijd en energie

Inmiddels heeft Kniest medewerkers in dienst die gespecialiseerd zijn in de regels en onmogelijkheden van werken in het sociaal domein. Hij is er eerlijk over: Het kost heel veel tijd en energie om zowel het financiële plaatje rondom werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt goed rond te krijgen. En het is moeilijk om de werknemers zelf op de goede plek te krijgen. Kniest laat echter zien (en lezen!) dat het alle moeite waard is. Hij is ervan overtuigd dat iedereen op zijn eigen manier kan meedoen aan het arbeidsproces als je maar echt betrokken bent als werkgever.

Het boek leest makkelijk. De lay-out is erg mooi en de afbeeldingen passen goed bij het verhaal, ze zijn ook haast kunstzinnig. Ik waardeer het dat Kniest elk hoofdstuk afsluit met een verhaal over één specifieke werknemer. Het zijn prachtige mensen met goede talenten. Het doet mij als lezer goed om te zien hoe zij gezien worden en hoe ze met hulp van Kniest en zijn professionele team op een goede plek terecht komen.

Droom

Ik denk dat de droom van Martin Kniest is dat iedereen kan meedoen in onze maatschappij en dus ook op het gebied van werk. Met dit boek wil hij een helpende hand bieden om er in je eigen bedrijf ook mee te starten. Daarvoor heeft hij inmiddels een apart bedrijf opgericht: Matz Social begeleidt andere bedrijven bij die uitdaging. Ik zou zeggen: grijp de kans en start minstens met het lezen van dit boek!

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden