Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wet van OER - ‘Geeft zelfvertrouwen en veerkracht’

De wet van OER is geschreven door drie auteurs, die bij mijn weten niet elk een letter voor hun rekening hebben genomen: Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra en Ivo Kouters. Hun boek kan helpen de regie over je (werk)leven te nemen.

Christel Deckers | 7 oktober 2022 | 3-4 minuten leestijd

Het bijzondere van dit boek is dat je het op drie manieren kunt lezen: de eerste manier is voor mensen die eigenlijk geen tijd hebben om dit boek te lezen. Voor hen wordt in drie minuten leestijd uitgelegd hoe je regie neemt over je eigen leven door het toepassen van OER. Die letter staan voor de kernwaarden Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut. Je weet na het lezen hiervan wat OER inhoudt en wat de belangrijkste stappen zijn om te gaan leven volgens de OER principes.

De tweede manier is voor lezers wiens interesse daardoor is gewekt, maar beperkte tijd tot hun beschikking hebben. Voor hen wordt in pakweg dertig minuten leestijd het begrip OER uiteengezet en handen en voeten gegeven zodat je op de hoogte bent van de principes, ze op hoofdlijnen tot je hebt genomen en je ze voorzichtig in de praktijk kunt gaan brengen.

De derde manier is voor mensen die zichzelf echt willen ontwikkelen en ook bereid zijn daar tijd en energie in te steken. Voor hen worden in ongeveer 300 minuten, de principes, de werkwijzen en de valkuilen uiteengezet om naar OER te kunnen leven en werken, inclusief een uitgebreide handleiding en instructie om dit zelf ter hand te nemen. In dit laatste en grootste deel lees je ook de verhalen van mensen die ermee aan de gang zijn gegaan. Ze vertellen zowel wat daarin fout als wat er beter gaat.

Sandra

Zo lees je het verhaal van Sandra, die sinds een jaar of vijf als zzp’er trainingen tekstverwerking geeft, zowel aan bedrijven alsook bij mensen thuis.Haar omzet komt voornamelijk van één groot kantoor en Sandra beseft dat ze daardoor kwetsbaar is. In haar poging om die kwetsbaarheid te verminderen wil ze afspraken maken en garanties verkrijgen van dit ene grote kantoor (ook omdat het verwerven van opdrachten bij andere kantoren haar niet lukt).

Dat grote kantoor geeft aan dat afspraken niet nodig zijn, omdat ze toch al zo lang prettig samenwerken. Sandra dringt niet langer aan op de door haar gevraagde garanties.Groot is haar teleurstelling als dit kantoor haar een maand later aan de kant zet, omdat het gekozen heeft voor een ander tekstverwerkingsprogramma inclusief de bijbehorende trainingen. Ze zegt: ‘Ik begrijp niet dat mensen zo kunnen zijn’.

Hoe had OER Sandra kunnen helpen?

Allereerst let je er met behulp van Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut op of de ander ook wel zuinig is op jou en jullie verstandhouding. En dat doe je door - Evenwichtig - te kijken naar het gedrag van die ander.

En als je dan toch eenmaal buiten wordt gezet dan zwelg je niet in zelfmedelijden.Je laat je er niet door van de wijs brengen. Je bent Onafhankelijk. Sterker nog, je staat zo stevig in je schoenen dat je - Resoluut - de confrontatie aan durft te gaan.

Je krijgt er de opdracht niet door terug, maar je laat je er niet door van de wijs brengen: immers het feit dat je de opdracht niet (meer) krijgt zegt niks over jou als mens of als zzp’er.

Kortom: de OER methode geeft je zelfvertrouwen en veerkracht. Wat mij betreft kan OER ook staan voor: Overweldigend, Energiek en Relativerend.

Waar de letters van De wet van OER ook voor staan: kies de bewoordingen die jou helpen steviger in je schoenen te staan zodat je de regie kunt pakken én behouden, zowel op je werk als thuis.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra, Ivo Kouters
De wet van OER

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden