Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Natuurlijk Agile – ‘Een absolute aanrader’

Met ‘Natuurlijk Agile – De verborgen wortels van wendbaarheid’ schreef Paul Takken een inspirerend boek, dat ons aan het denken zet over hoe wij omgaan met Agile. 

Henny Portman | 11 oktober 2022 | 2-3 minuten leestijd

Paul Takken geeft in Natuurlijk Agile – De verborgen wortels van wendbaarheid ook een antwoord op de vraag waarom er zoveel agile transformaties mislukken. Agile heeft zich te veel aangepast aan zijn koude zakelijke omgeving en is als het ware bevroren. In zijn huidige vorm is agile vrij passief.

Empathisch vermogen

Volgens Takken heeft Agile in zijn huidige vorm een groot gebrek aan empathisch vermogen. In zijn optiek is Agile nooit een doel op zichzelf. Het moet daarom passen binnen de natuurlijke behoeften en de beleveniswereld van een organisatie. De vijf basiselementen in de Japanse boeddhistische filosofie (Godai) kunnen helpen om je dagelijkse agile praktijk meer balans en energie binnen je organisatie te krijgen. Die basiselementen, en hun relatie met Agile, zijn de volgende:

- Aarde (chi): de basis van agile werken. Een goede en gedisciplineerde uitvoering van de oorspronkelijke agile practices, principes en waarden (stabiliteit)

- Water (sui): natuurlijk meebewegen met de organisatie (wendbaarheid)

- Vuur (ka): natuurlijk leiderschap (energie)

- Wind (fu): een andere wind laten waaien (veerkracht)

- Leegte (ku): leegte ervaren – slow down to speed up (intuïtie)

Valkuilen

Voor het mislukken van agile transformaties draagt Takken de volgende redenen aan:

- Agile organisaties staan zowel fysiek als mentaal steeds minder in verbinding met hun klanten en medewerkers

- Bij verdere doorontwikkeling van Agile zijn er verwarrende interpretatieverschillen ontstaan (wendbaarheid versus verhoogde waardecreatie)

- De methodische kant van Agile is dominant geworden, en dat gaat ten koste van de achterliggende filosofie die zich richt op harmonie, verbinding en flow

- Niet alles is maakbaar. Wij plaatsen ons boven het ecosysteem, in plaats van er integraal deel van uit te willen maken.

In het boek worden zeven hardnekkige valkuilen besproken die verhinderen dat organisaties zich verder kunnen ontwikkelen met methodische Agile transformaties. Vervolgens komen de principes van natuurlijk Agile aan bod (de wortels van Agile): evolutie, ritme, diversiteit en sensitiviteit.

Agile Manifesto

Natuurlijk Agile is een beknopt, vlot lezend en inspirerend boek. Het is gebaseerd op de principes van evolutie, ritme, diversiteit en sensitiviteit, en geeft antwoord op de vraag waarom veel agile transformaties mislukken. Wat mij betreft is Natuurlijk Agile – De verborgen wortels van wendbaarheid een goed uitgangspunt voor een vijfde waarde binnen het Agile Manifesto: Maatschappelijk en ecologisch belang boven het belang van de organisatie. Een absolute aanrader.

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden