Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het ambacht van de secure base coach - ‘Een dikke 10’

‘Het ambacht van de secure base coach’ van Jakob van Wielink, Klaartje van Gasteren, Marnix Reijmerink, Anne Verbokkem-Oerlemans, Leo Wilhelm, m.m.v. Riet Fiddelaers-Jaspers  is een dijk van een boek: 422 pagina’s, met een gewicht van bijna 1 kg. Van voor naar achter boeiend, leerzaam, bruikbaar, prachtig, ongemakkelijk, uitnodigend, goed en prettig leesbaar geschreven.

Philine Spruijt | 7 november 2022 | 1-2 minuten leestijd

Tijdens het lezen van Het ambacht van de secure base coach dacht ik vaak: ‘dit gaat over mij!’, ‘Au!’, ‘Wat fijn!’, ‘Dit wil ik ook kunnen!’. En niet alleen als begeleider, ook als mens.

Het is een boek dat je niet achter elkaar uitleest, terwijl je dat eigenlijk wel wilt. Maar je zou jezelf daarmee tekort zou doen. Je moet jezelf écht de tijd geven om datgene wat je net gelezen hebt te laten indalen, sudderen, te overdenken en je af te vragen hoe je dat zelf als begeleider nou eigenlijk doet.

Pluspunten

Ik zal dit boek in de toekomst nog vaak ter hand nemen. Waarom? Ten eerste vanwege de inhoud. Daarnaast vanwege de opbouw; informatieve tekst, praktijkvoorbeelden, uitleg van de gebruikte termen in de blauwe kaders, de stapsgewijze uitleg, de belangrijke punten en de zelfreflectie voor de coach aan het einde van ieder hoofdstuk. Het boek is bovendien doorspekt met oefeningen en reflectiemomenten.

Stap voor stap

De schrijvers leiden de lezer stap voor stap door de elementen van het ambacht van de secure base coach. Een secure base coach is iemand die een bron is waardoor je je welkom voelt, die je inspireert en aanmoedigt om in verbinding de uitdagingen die het leven biedt aan te gaan, je helpt zoeken naar (aanvullende antwoorden op oude kwetsingen en verliezen. Een begeleider die je steunt wanneer ingrijpende veranderingen plaatsvinden of hebben gevonden, en die je ondersteunt om nieuwe uitdagingen aan te gaan om transitie vorm te geven.

Als secure base  coach ben je vanuit liefde aanwezig voor je client, met je eigen kwetsbaarheid en in volle aandacht en aanwezigheid voor en bij de ander.

Is dat niet wat wij begeleiders allemaal willen?

Mijn cijfer voor dit boek? Een dikke 10!

Over Philine Spruijt

Philine Spruijt is coach en trainer voor werkgerelateerde vraagstukken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden