Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Leiden vanuit mannelijke kracht - Mythes ontrafeld

In een tijd waarin de vraag ‘wat is mannelijkheid’ regelmatig klinkt en bepaalde influencers dat beeld patriarchaal en vrouwonvriendelijk neerzetten, vinden wij, Marnix Reijmerink, Michiel Soeters en Jakob van Wielink, het tijd om ‘oude’ mythes rondom mannelijk leiderschap te ontrafelen. In ‘Leiden vanuit mannelijke kracht - Mythes ontrafeld’ brengen we onze ervaringen met het werken met en begeleiden van mannen samen. Om mannen én vrouwen een nieuwe blik op mannelijke kracht te geven.

Marnix Reijmerink, Michiel Soeters en Jakob van Wielink | 11 december 2024 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

In dertien hoofdstukken behandelen we in Leiden vanuit mannelijke kracht evenzoveel thema’s. De hoofdstukken hebben titels als ‘Wieg’, ‘Vader’, ‘Graf’, ‘Muur’ en ‘Trampoline’. Het zijn stuk voor stuk onderwerpen waar mannen mee blijken te worstelen. Omdat onbewuste patronen en boodschappen vanuit hun systeem van herkomst hen in de weg zitten, omdat ze er ‘niet bij kunnen’ en hun omgeving ze aanspreekt op hun gedrag, of zelfs omdat ze de relatie met anderen of zichzelf verliezen.

Een van de belangrijkste mythes is die van de ‘selfmade man’. De man die van zijn vader of een ander mannelijk autoriteitsfiguur de (impliciete) opdracht of het voorbeeld kreeg dat je het ‘alleen’ moet oplossen. Voor veel mannen was ‘zelf en alleen doen’ een noodzaak, voor velen ook een manier om erkenning van hun mannelijke rolfiguren te krijgen. Maar het blijkt een recept voor eenzaamheid, verslaving en gebrokenheid. Juist de verbinding met andere mannen, het delen van pijnlijke ervaringen en het mogen staan op de schouders van andere mannen maakt krachtig.

Man worden

De reis van jongen naar man verloopt niet voor elke man zonder kleerscheuren. In het boek wordt bij elk hoofdstuk een geanonimiseerde man geportretteerd die iets gedeeld heeft over zijn persoonlijke reis naar mannelijkheid. Mannen die stuk voor stuk verlangen om werkelijk zichzelf te kunnen en mogen zijn, niet vanuit onaanraakbaar en onkwetsbaar isolement, maar om zichzelf te mogen laten zien met alle imperfecties.

Vaak wordt de weg geplaveid met goede intenties van vaders en moeders en strekt de invloed van het gezin van herkomst zich nog ver in het leven uit. Vaak zijn er ook verliezen, leveren verbroken relaties en verloren vriendschappen blauwe plekken en littekens op. Niet zelden spelen schaamte, onderdrukte emoties en boosheid een belangrijke rol.

In het beeld dat vandaag van mannen bestaat, neemt de omgang met seksualiteit, agressie en strijd een grote plek in. De grenzeloosheid en de ongenaakbaarheid zijn vaak slechts muren die mannen optrekken om hun kwetsbare zelf en de angst voor afwijzing achter te verbergen. Mannen leren al vroeg om, als ware bouwvakkers, muren om zichzelf op te trekken.

Echte mannen, zo stellen we in ons boek, dat zijn bouwvakkers die hun eigen muur durven af te breken.

Ken jezelf!

De eerste stap naar leiderschap is zelfkennis. De tweede stap is om die kennis met de mensen die je liefhebt, die veilig voor je zijn, te delen. Het eerste hoofdstuk van het boek heet niet voor niets ‘Spiegel’; het begint met de bereidheid om in de spiegel te kijken.

Veel partners en vrienden van mannen zullen dit herkennen. De verbinding raakt verloren als er geen kwetsbaarheid (meer) is. Als van alle emoties alleen nog boosheid en blijheid er mogen zijn. Als je de man achter het masker met zijn verlangens, verdriet en angsten niet werkelijk leert kennen.

Met Leiden vanuit mannelijke kracht willen we laten zien dat er kracht zit in de mannelijkheid die ruimte geeft voor hart en hoofd, voor zachtheid en begrenzing, voor emotionele diepgang en plezier. Een boek voor mannen tussen de 18 en 80 jaar die nog vrijer in hun leven willen gaan staan en zich tegelijkertijd met meer vreugde en effectiviteit willen leren verbinden. Ook partners die met mannen samenleven en hen in nabijheid willen aanmoedigen, zullen dit boek met belangstelling lezen!

Over Marnix Reijmerink

Marnix Reijmerink (1978) is partner in De School voor Transitie. Hij begeleidt teams, organisaties en hun leiders in binnen- en buitenland bij hun (leiderschaps)ontwikkeling. Marnix is hoofdopleider van de opleiding Secure Base Teamcoachen. Daarnaast werkt hij met een bijzondere focus rond het thema mannelijk leiderschap.

Over Michiel Soeters

Michiel Soeters (1965) heeft gedurende 25 jaar in verschillende leidinggevende rollen gewerkt en is geschoold op het gebied van bedrijfskunde en organisatiekunde, leiderschap en gesprekstechnieken. Sinds 2018 combineert Michiel die ervaring met het secure base gedachtengoed, systemisch werk en stress en burn-out begeleiding en werkt hij als coach en trainer.

Over Jakob van Wielink

Jakob van Wielink (1974) is grondlegger van de toepassing van het secure base gedachtegoed in coaching, therapie en counseling. Hij is partner in De School voor Transitie te Huissen. Jakob werkt internationaal als executive coach voor leiders en hun teams en is opleider en trainer voor professioneel begeleiders. Zijn boek Taal van Transitie haalde de shortlist Managementboek van het Jaar 2021. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Marnix Reijmerink, Michiel Soeters, Jakob van Wielink
Leiden vanuit mannelijke kracht

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden