Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agendahedonisme - ‘Neem even de tijd’

Het woord hedonisme is afgeleid van het Griekse woord voor genot. Het is een stroming die zegt dat je het meest gelukkig kunt worden, wanneer je alle vervelende dingen uit de weg gaat, en zo veel mogelijk leuke dingen doet. Je moet zorgen dat je op twee manieren geen pijn hebt: geen lichamelijke pijn en geen geestelijke pijn.

Christel Deckers | 24 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Tom Grosfeld combineert hedonisme met het begrip agenda. Hij doet dat omdat hij signaleert dat steeds meer mensen ‘genieten op de klok’. Hij schrijft: ‘Een agendahedonist is iemand die zijn hedonistische uitspattingen planmatig organiseert, en dus doelmatig benadert. De agendahedonist is iemand die het hedonisme nauwgezet coördineert om het maximale uit de dag te halen.’

Als je zowel op je werk als privé het beste uit jezelf wilt halen, dan moet elke afspraak raak zijn, een doel hebben en toegevoegde waarde hebben. Anders is het een verspilling van je tijd en energie. Omdat je je tijd zo optimaal mogelijk wilt besteden, plan je alles van tevoren in; immers verrassingen helpen niet om het beste uit jezelf halen. Toch?

Spontaniteit

Maar kun je creativiteit afdwingen door er bijvoorbeeld een uurtje voor in te plannen? En komt de inspiratie dan ook op commando precies in dat geplande uurtje ‘binnenzeilen’? Hoe voel je je als alle activiteiten die je in je leven onderneemt nut moeten hebben, gepland zijn en in het teken staan van meer en beter? Als met andere woorden alle spontaniteit uit je leven verdwenen is? Als ik erover nadenk dan krijg ik het al benauwd en bekruipt mij het gevoel dat ik mijn leven volgens een planning aan het afwerken ben. En dan heb ik het niet over mijn bucketlist …

Lummeltijd

Grosveld heeft een prachtig boek geschreven dat aan het denken zet. Hij vertelt over de winkel van zijn vader en over zijn dromen om na het krijgen van zijn kinderen meer lummeltijd te creëren. Die dromen zijn helaas niet uitgekomen. Hij schetst daarnaast de geschiedenis van het kapitalisme, en hoe efficiency eerst ons werkzame leven is binnengekomen, en langzamerhand ook ons persoonlijk leven. Die persoonlijke verhalen over zijn vader en zijn gezin vervlecht hij op een prachtige manier met die over het kapitalisme en de filosofie van het hedonisme.

Dromen met een glas wijn

Uiteindelijk besluit Grosman geen persoonlijk kompas te maken, waarin hij zichzelf als een onderneming met een plan neerzet. De dagdroom is zijn daad van verzet tegen zijn agenda. Dat lijkt mij een hele mooie start van de dag.

Ten slotte: Zie je een wijnglas op de omslag van Agendahedonisme, of een zandloper? Of beide? Neem even de tijd om de tekening tot je door te laten dringen en je fantasie te laten prikkelen. En nee dat is geen verspilde tijd want door zorgvuldig te kijken, leer je beter zien! En komen de beste ideeën niet juist op het moment dat je ze niet verwacht?

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden