Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ligt het aan je stem? - ‘Relevant voor managers, coaches en trainers’

Elizabeth Ebbink neemt je in ’Ligt het aan je stem?’ mee in de wereld van de stem als beïnvloedingsinstrument. Ze zet uiteen wat je allemaal kan en moet weten over het gebruik van de stem en wat je kan doen om er meer rendement uit te halen. Een boek voor fijnproevers en relevant voor managers, coaches en trainers die hun kennis en kunde willen verruimen.

Thomas Cech | 24 januari 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ligt het aan je stem? bestaat uit twee delen en negen hoofdstukken. Het eerste deel draagt de titel ‘De magie van je stem’ en gaat over de geschiedenis van de moderne stem. In een aantal hoofdstukken neemt de ervaren auteur je mee langs de ontwikkeling van de stem in de afgelopen 80 jaar. Op toegankelijke wijze analyseert ze verschillende bekende stemmen. Deze stemmen zet ze af tegen de tijdsgeest en ze plaatst ze in sociale context. De parallellen tussen de tijdsgeest en de populariteit van stemmen zijn interessante weetjes, maar voor een managementboek is het te veel van het goede. De hoofdstukken brengen je wel in de sfeer van de stem en de mogelijkheden.

De kern van de boodschap: effectief stemgebruik

In het tweede deel brengt Ebbink veel informatie over effectief stemgebruik. Dit is waar het menig professional om te doen zal zijn. Duidelijk wordt hoeveel er te leren en te verbeteren valt bij stemgebruik. Veel mensen zijn zich niet bewust van welke verbetermogelijkheden er allemaal zijn. Als commercieel trainer weet ik dat de verschillende facetten van de stem voor bijna 40% bijdragen aan de kracht van de communicatie. Dankzij dit boek weet ik hoe én wat daaraan te verbeteren valt. Dat dit lastig is te leren via een boek, is de uitdaging voor de auteur geweest. Het boek is een uitnodiging om met de lessen in de praktijk aan de slag te gaan, en om daarnaast professionele hulp te zoeken.

Wat neem je mee?

De belofte dat je na het lezen van dit boek veel bewuster met je stem aan de slag gaat, meer én andere dingen gaat horen bij mensen, klopt. De eerste stap in het leerproces van ‘bewust onbekwaam’ zet men dankzij dit boek. Het is een boek dat je meerdere keren leest (of luistert indien mogelijk) om op die manier stemdimensie voor stemdimensie in de praktijk te gaan oefenen. Interessant zijn de elementen over hoe de verschillende persoonlijkheden zijn te typeren middels hun stem. Het is professioneel dat de auteur alle kennis en inzichten in het boek niet verkondigt als dé waarheid. Stemonderzoek in de praktijk is erg lastig en objectieve wetenschappelijke maatstaven ontbreken.

Er is een luisterboekversie van Ligt het aan je stem?, ingesproken door de auteur zelf. Haar expertise wordt daarin extra duidelijk, doordat zij verschillende stemmen en stemdimensies goed kan nadoen. Mocht je het luisterboek niet hebben: De vermelde filmpjes in het boek zijn de moeite waard. Daarmee komt de theorie tot leven.

Leerelementen

Professionals die bezig zijn met hun eigen of andermans persoonlijke ontwikkeling hebben met dit boek een origineel boek in handen en zullen dingen leren die bijdragen aan hun effectiviteit als leider, trainer, coach of professional. De laatste hoofdstukken staan vol met tips en trucs en nemen je mee in wat het effect is van: snel spreken, luid spreken, hees spreken, laag spreken, op welke wijze men zo invloedrijk mogelijk kan spreken en nog veel meer. Kortom meer dan voldoende leerelementen om zelf mee aan de slag te gaan, of om met je team of cliënt over in gesprek te gaan.

Over Thomas Cech

Thomas Cech is expert in het verhogen van resultaat en trainer bij www.salesimprovementgroup.com

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden