Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Keuzekracht - ‘Geeft positieve energie’

Kun je geluk afdwingen als je maar hard genoeg probeert? In haar boek ‘Keuzekracht’ legt Eline Princée aan de hand van een model met vijf pijlers uit hoe je levensgeluk meer naar je hand kunt zetten.

Christel Deckers | 8 februari 2023 | 2-3 minuten leestijd

De pijlers in het model van Eline Princée zijn: identiteit, verleden, hier en nu, toekomst en zelfregie. In deze volgorde worden zij ook in het boek beschreven.

Daarbij komen vragen aan de orde als: Wie en wat hebben je gevormd tot wie je nu bent? Welke patronen, mensen en gewoontes uit het verleden speelden daarin een belangrijke rol? Wie ben je nu, en ben je daar tevreden over? Als je naar de toekomst kijkt wat vind je dan belangrijk? En welke keuzes maak je daarin om te bereiken wat je wilt?

Welke ballast uit het verleden laat je achter, en wat heb je aan nieuwe vaardigheden en mensen om je heen nodig om het gewenste doel te bereiken?

Oefeningen

Het klinkt als een mooi stappenplan. En dat stappenplan ondersteunt de auteur met schrijfoefeningen. Princee laat je bijvoorbeeld per levensgebied (werk, familie, persoonlijke groei, gezondheid, spiritualiteit en relaties) opschrijven wat je twee belangrijkste waarden zijn. Daarnaast bevat Keuzekracht vragenlijsten die je helpen bij het zicht krijgen op je belemmerende overtuigingen, je normen en waarden en ballast in de vorm van nare herinneringen uit het verleden. En om die nare herinneringen vervolgens los te laten geeft ze ook oefeningen mee in het loslaten.

Casuïstiek

Het boek is waardevol omdat het ook casuïstiek bevat van haar coachees. Daarnaast vult ze het boek ook aan met persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld met het verhaal over hoe het haar gelukt is om van de ene op de andere dag te stoppen met roken. Ik raad aan dat zelf te gaan lezen.

Hier en daar bekroop me het gevoel van open deuren en clichés: ‘Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verhaal uit ons verleden.’ Daarnaast is het jammer dat de tekeningen in het boek slecht leesbaar zijn; hopelijk is dat alleen in mijn exemplaar het geval.

Happy end

Keuzekracht heeft een happy end; de auteur is immers gestopt met roken en na haar scheiding vond ze de man van haar dromen. Daarnaast startte ze een succesvolle business. Dit succesverhaal maakt dat het delen van haar geluk met ons voor haar wel gemakkelijk is. Bovendien maakt ze het de lezer lastiger, want hierdoor lijkt het alsof geluk maakbaar is.  Als je er maar voor kiest en er vervolgens genoeg je best voor doet…

Dat gezegd hebbende: kiezen voor geluk geeft je sowieso positieve energie, dus koop dat boek en ga ermee aan de slag.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden