Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

The age of AI - Zwaargewichten mengen zich in de strijd

Een boek van de hand van Henry Kissinger, Eric Schmidt en Daniel Huttenlocher geeft de serieusheid van het onderwerp AI wel aan. Als een voormalig minister van Buitenlandse Zaken én Nobelprijswinnaar teamt met een gelauwerde IT-ondernemer (voormalig CEO bij Novell, SUN, Google en commissaris bij onder andere Apple en Google), dan hebben we het over een groot onderwerp. 

Bertrand Weegenaar | 1 mei 2023 | 2-3 minuten leestijd

The Age of AI and Our Human Future, is al iets ouder, en dateert uit 2021. In de snelle ontwikkelingen van AI is dat een eeuw, maar met de inhoud en richting die de auteurs voor dit boek kozen is dat niet heel relevant.

Voor- en nadelen

Uiteraard wordt uitgelegd dat er voor- en nadelen aan AI zijn. Al decennia helpt AI doorbraken te generen in onderzoek. Onder meer in de wetenschap in het algemeen en in de gezondheidszorg in het bijzonder. Zeker met de snelle opkomst van generatieve AI (waar we het bij ChatGPT en al haar vervolgapplicaties over hebben) stellen de auteurs zich andere vragen. Ze laten hun licht schijnen op de rol van AI in combinatie met wereldwijde netwerk platformen als Meta’s Facebook en het Chinese WeChat en TikTok.

Wapenwedloop


Ook voorspellen ze een nieuwe wapenwedloop waarbij AI en cybersecurity elkaar gaan raken. Deze nieuwe wapenwedloop zal deels plaatsvinden tussen de oude aartsrivalen China, Verenigde Staten en Rusland, met ergens een rol voor Europa. Maar er is ook een rol voor IT-bedrijven en opkomende digitale schurkenstaten als Noord-Korea en Iran. Aan deze mix mogen India en Zuid-Korea de komende jaren toegevoegd worden. Bij deze wapenwedloop moeten nieuwe afspraken gemaakt worden. Zo is een internationale afspraak dat bij een conventionele oorlog burgerdoelen gespaard blijven. Afspraken die gemaakt zijn na grote conflicten zoals de Tweede Wereldoorlog, om een Derde te voorkomen.

Virussen


De ransomware aanval NotPetya in 2017, zeer waarschijnlijk uitgevoerd door een onderdeel van de Russische geheime dienst (GRU), richtte voor zo’n 10 miljard dollar schade aan. Slachtoffers waren ziekenhuizen, scholen, Maersk en nog duizenden andere kleine en grote bedrijven. (Lees het informatieve boek Sandworm (https://managementboek.nl/boek/9780525564638/sandworm-andy-greenberg) van Andy Greenberg.) Het NotPetya-virus was een combinatie van EternalBlue en een commercieel virus. EternalBlue werd ontwikkeld door de NSA (Amerikaanse veiligheidsdienst) om kwetsbaarheden in Microsoft operating software uit te buiten. In het digitale domein geeft dit de bijzonderheid van de betrokken partijen en de risico’s weer.

Toekomstbeeld

De auteurs stellen dat nog versterkt kan worden door AI toe te voegen. De gevolgen zijn voor strategiemakers niet te overzien. ZE schetsen een uitdagend én verontrustend toekomstbeeld. De vergelijking met de uitvinding van de boekdrukkunst midden 15de eeuw dringt zich op. Ook toen moesten samenlevingen, regeringen, religie ed. leren omgaan met nieuwe vormen van kennisdeling, wetenschap en communicatie. De gevolgen van die ontwikkeling zijn tot de dag van vandaag terug te zien.

Het zal nog lang duren, als het er al van komt, dat er zoiets bestaat als kunstmatige algemene ontwikkeling. Eén AI dat zich kan meten met de mens, een AGI. Voor het zover is, zullen we wereldwijd moeten nadenken of en hoe we dat willen. Veel nadruk leggen de auteurs op de rol van ethiek hierbij. Want wie is de ‘baas’ of ‘eigenaar’ van deze AI? Hoe wordt deze getraind? Wie werkt er samen? Wie houdt er toezicht op?

Er zijn mondjesmaat al ontwikkelingen. Bedenk, dit boek is uit 2021. Twee jaar later is het alweer een ander speelveld. The Age of AI zet aan tot denken over AI, nu en in de verdere toekomst.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henry Kissinger, Eric Schmidt, Daniel Huttenlocher
The Age of AI

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden