Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Rightbrainer -  Fijne start met creativiteit

Toen Marijn van der Poll jong was kreeg hij het SAS-handboek. Het handboek van de Britse Special Air Services. Hij ging er helemaal los mee.. Hij en zijn broers haalden kattenkwaad uit met tips uit het boek. Dit had een bezoek van de brandweer tot gevolg. Het was de inspiratie voor zijn latere carrière.

Rick Lindeman | 4 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

Nu heeft Van der Pool na een succesvolle loopbaan als eigenaar van zijn eigen ontwerpstudio zijn eigen SAS-handboek geschreven. In Rightbrainer probeert hij de lezer te helpen zijn rechterhersenhelft beter te gebruiken. De rechterhersenhelft is immers de bron van veel creativiteit, hoewel de moderne wetenschap daar inmiddels iets genuanceerder over denkt (zeg ik als linkshandige).

Taal

Van der Poll presenteert in zijn boek een taal om met ideeën om te gaan. Zijn doel hiermee is de lezer bewust te laten worden van het feit dat creativiteit niet iets vaags en ongrijpbaar is, maar door het ontleden iets is van alledag. Hij gebruikt ook de geschiedenis van de creativiteit om dit uit te leggen.

De Eindhovense Design Academy, waar Van der Poll studeerde, staat bekend om haar 'human centered design. De alumni die ik ken maken voor hun eerste ontwerp een goede studie van de context waarin het ontwerp moet plaatsvinden. Van der Poll volgt dit model in zijn boek.

Brainstorm

Nadat hij uitlegt waarom een klassieke brainstorm niet dè manier is om creativiteit te stimuleren is, komt hij met zijn drie stappen. Stap 1 is input, het eerder genoemde contextonderzoek en het uit elkaar plukken van de vraagstelling. Stap 2 is het verkennen van de oplossingsrichting met ideeën, waarin hij benadrukt dat de eerste ideeën niet de oplossing zijn, maar je slechts een richting opsturen. Hij vergelijkt dit met de SAS-agent, die misschien gedropt is in de middle of nowhere, maar met zijn skills een goede richting kan bedenken, welke deze ook is. De derde stap is het testen van het idee: is er vraag naar, is het levensvatbaar

Goede start

Voor mensen die al veel over creativiteit gelezen hebben bevat het boek misschien niet heel veel nieuws, maar voor degene die zijn eigen creativiteit nog niet heeft ontdekt is het een goede start. Voor die collega die zegt dat hij of zij helemaal niet creatief is, is het een ideaal cadeau.

Rightbrainer is kortom een fijne start voor mensen die hun creativiteit op de werkvloer meer willen inzetten. Zelf denk ik dat een volgende druk misschien wat meer zorg aan opmaak en illustratie mag besteden. Het voelt een beetje als een vlugschrift, maar daarom heeft het boek Van der Poll misschien juist een minder hoge drempel om mee te starten. Zoals het SAS-handboek een lage drempel had voor de jonge Van der Poll.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden