Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eigen Zaak - Ondernemersportretten met veel liefde en humor

‘Eigen Zaak’ van John Schoorl is heerlijk om te lezen. Schoorl schildert met woorden maar liefst vierentwintig portretten van zeer uiteenlopende Nederlandse ondernemers, van ultiem geslaagde miljonairs uit de Quote 500 tot een melkboer, niet-zakelijke uitvinders en zelfs twee notoire oplichters. Alleen jammer dat hij maar één vrouwelijke ondernemer (Shawn Harris die de eetrijpe avocado wereldwijd introduceerde) in de schijnwerpers zet.

Ineke Peters | 12 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd

Zelf komt John Schoorl ook uit een ondernemersfamilie. Zijn vader en grootvader waren ‘biermannen’ en met zijn eigen familieverhaal opent deze bundel. Schoorl zelf werd, na advies van zijn vader te gaan studeren, geen ondernemer maar journalist bij de Volkskrant. Hij bericht al vele jaren graag over ondernemers en muziek. Hij publiceerde al eerder boeken plus een aantal dichtbundels.

Draaikolk

Dat dichterlijke oog lees je onmiddellijk terug in Eigen zaak. De verhalen zijn een combinatie van reportage en interview. Schoorl schrijft prachtig. Bijvoorbeeld over Michel Perridon, de Rotterdamse vastgoedondernemer en investeerder, onder andere bekend van het televisieprogramma Dragon’s Den. Hij mag met Perridon in Dubai mee naar een afspraak met twee hoge functionarissen van een van de grootste projectontwikkelaars daar. Schoorl beschrijft: ‘Nog voor ze goed en wel de dop van hun waterflesjes hebben gedraaid, komen de mannen terecht in een Perridonse draaikolk van enthousiasme, humor, retorische vragen en overredingskracht.’

Van loempia tot dance

De producten waarin de geportretteerden in dit boek ondernemen variëren van Vietnamese loempia’s, kattenkrabpalen, kleding (oud-voetballer Demy de Zeeuw), vibrators (Easy Toys) tot melk, diamanten (Gassan) en twee keer dance-muziek (platenbaas Eelko van Kooten en Martijn Garritsen alias DJ Martin Garrix). Omdat de verhalen in de loop der jaren zijn gemaakt eindigt Schoorl aan het eind van ieder portret met een korte update anno nu.

Pieken en dalen

Het is een boek waarin je leest over de pieken en dalen die ondernemen nu eenmaal met zich meebrengt. Hoe toeval soms een grote rol speelt. Maar vooral kansen zien en in je eigen plan geloven brengt veel. Vaak tegen de klippen en je eigen omgeving op. Ondernemers zijn buitengewoon veerkrachtig.

Soms betalen ondernemers een hoge prijs. Er zijn familiebedrijven die na groot succes uit elkaar zijn gevallen, zakelijk én privé. Sommige mensen waren helemaal niet van plan te gaan ondernemen maar rolden erin. Sommigen zijn gestopt of overleden. En ook twee oplichters vertellen hun verhaal. Een heeft inmiddels, zegt hij, zijn leven gebeterd, maar Schoorl tekent uit zijn mond op: ‘De waarheid is vaak zo inefficiënt.’ De ander is voor de actuele update nergens meer te vinden.

Eigen Zaak is een origineel boek waarin met veel liefde en humor een breed scala aan ondernemers voor het voetlicht wordt gebracht. De lezers worden meegenomen in werelden die ze niet kennen. Omdat John Schoorl ruim de tijd heeft genomen voor ieder portret heb ik de indruk dat de ondernemers hem uitgebreid, eerlijk en open te woord hebben gestaan en echt een inkijk in hun onderneming en leven hebben willen geven.

Over Ineke Peters

Ineke Peters is redacteur, tekstschrijver en journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden