Productiever met ChatGPT bestaat uit drie delen. Het grootste deel gaat over het praktisch toepassen van ChatGPT. Aandat deel vooraf gaat een inleidend deel over verschillende vormen van AI en de ontstaansgeschiedenis van ChatGPT. Het afsluitende deel gaat over de risico’s op korte en lange termijn van AI en ChatGPT. Je leest het boek vlot weg en het wordt allemaal nog duidelijker als je tegelijkertijd op je mobile of laptop ChatGPT 3.5 (de gratis versie) gebruikt.
15 taken
In het boek behandelt Kees Kraaiveld 15 taken waarvoor je ChatGPT kan inzetten. Naast een introductie krijg je de interactie met ChatGPT te zien. Die kun je dan ook zelf kan uitvoeren. Kraaiveld gaat bij iedere taak in op de voor- en nadelen en deelt een aantal prompts die je kunt gebruiken. Met uiteraard op verschillende plekken de waarschuwing dat je de output van ChatGPT niet klakkeloos moet overnemen. De 15 taken zijn: factchecken, tips & suggesties geven, vertalen, vergelijken, creatief schrijven, brainstormen, samenvatten, onderzoeken, inspirerende quotes schrijven, feedback geven op je eigen werk, rollenspelen, concepten uitleggen, mentor en personal coach, onderwijsassistent en helpen met helpen.
Tijdens het lezen had dacht ik een aantal keren: ‘Oh, kan dat ook of dat is handig zoals het samenvatten van een tekst of de tekst formeler of juist informeler maken.’
Motorkap
Wat er precies achter de motorkap van ChatGPT gebeurt is onduidelijk. ChatGPT kan onbedoelde vooroordelen vertonen en maakt het genereren van fake news of phishing mails wel erg makkelijk. Kijk je op de lange termijn dan heeft de ontwikkeling van AI in tal van sectoren geleid tot baanbrekende vooruitgang. Maar er zijn ook nadelen en risico’s. Hoeveel banen zullen er verloren gaan of levert het juist arbeidsproductiviteitsverhoging? Wat doet het met de creativiteit? En de computers waarop AI-toepassingen draaien hebben een zeer hoog energieverbruik. Er wordt gepleit voor een pauze in de ontwikkeling, want het gaat wel allemaal heel hard. Wetgeving en regulering is hard nodig, waarbij Europa met De AI Act vooroploopt, om daarmee in ieder geval social scoring, (post-)realtime biometrische identificatie en uitbuiting van kwetsbare groepen te kunnen verbieden.
Kortom, als je zelf wilt ontdekken hoe ChatGPT je kan ondersteunen om productiever te worden dan is Productiever met ChatGPT een prima startpunt.
Over Henny Portman
Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.