Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Women in Tech - ‘Gids voor meer diversiteit in techsector’

In haar boek ‘Women in Tech’ onderzoekt Laurence Jacobs hoe de techsector vrouwen kan aantrekken, hun loopbaan kan versterken en ze behouden voor deze sector. Daarbij combineert ze de harde feiten, interviews met experts en praktische tips voor bedrijven die hiermee aan de slag willen.

Erleyne Brookman | 22 februari 2024 | 3-4 minuten leestijd

Uit het onderzoek van Jacobs wordt maar weer eens duidelijk in hoeverre vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in veel sectoren, waaronder tech. Behalve de harde feiten, gebaseerd op internationaal onderzoek, brengt ze ook in beeld welke maatregelen kansrijk zijn om meer vrouwen aan te trekken. Bijvoorbeeld door meer te communiceren over het belang van technologie in ons dagelijks leven. Of door ons bewust te zijn van de impliciete boodschap die meisjes met interesse in bètavakken uit hun omgeving - inclusief het onderwijs - krijgen.

Tegelijkertijd neemt het belang van digitale vaardigheden toe. Niet alleen binnen de techsector, maar in alle sectoren. Bijna elk beroep vraagt tegenwoordig om deze vaardigheden. Ook de snelheid van de veranderingen op dit vlak wordt steeds hoger. En juist in de sectoren waar de grootste disruptie zit, zijn vrouwen het slechtst vertegenwoordigd.

Waarom meer aandacht voor diversiteit nodig is

De constatering alleen is niet voldoende. Het boek bevat ook een duidelijk pleidooi voor meer diversiteit in de techsector. Volgens Jacobs leidt dit niet alleen tot betere (financiële) prestaties, maar brengt het ook meer oog voor mens en duurzaamheid. De onderzoeken die zij presenteert lijken overtuigend, maar gaan voorbij aan andere onderzoeken die deze conclusies niet altijd ondersteunen. Voor de impact op duurzaamheid en mensgericht leiderschap is ook geen volledig sluitend bewijs, ondanks de overtuigende oproep in dit boek.

Daarnaast heeft de focus op de verbeterde prestaties van meer diverse bedrijven een nadelig effect. Het ontslaat organisaties van de plicht om na te denken wat hun maatschappelijke verantwoordelijkheid is in dit debat. Zelfs als het niet leidt tot betere prestaties, zouden we dan niet moeten verwachten dat bedrijven een afspiegeling (willen) zijn van de maatschappij waar zij voor werken. Een duidelijk standpunt hierover ontbreekt in het betoog van Jacobs.

Diversiteit in techbedrijven bevorderen

Gelukkig blijft het niet alleen bij een analyse. Jacobs besteedt in het boek uitgebreid aandacht aan de manier waarop bedrijven vrouwen kunnen aantrekken, meer kansen geven en behouden voor hun eigen organisatie en voor de sector. Veel van de maatregelen zijn voor lezers met kennis over diversiteitsvraagstukken bekend. Toch is de toepassing niet vanzelfsprekend en zeker geen prioriteit in veel organisaties. Daarom zijn juist deze hoofdstukken, waarin naast maatregelen ook handvatten geboden worden voor een programmatische aanpak, een belangrijk onderdeel van het boek.

De focus is daarbij primair op de verantwoordelijkheid van bedrijven in de techsector. Zij kunnen proces- en beleidsaanpassingen doorvoeren om het werk in de sector aantrekkelijker te maken voor vrouwen. En hun carrière beter te ondersteunen. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de rol van de vrouwen zelf. Het grootste obstakel voor gendergelijkheid is volgens Jacobs de verdeling van zorgtaken in gezinnen. Hier moeten vrouwen ook zelf verandering in brengen.

De techsector aan zet

Het complete boek - het onderzoek, de analyse en de praktische stappen om aan de slag te gaan - biedt een kant-en-klare gids voor meer diversiteit in de techsector. Jacobs ondersteunt dit met overzichten van organisaties, initiatieven en hulpmiddelen die vrouwen, andere minder-gerepresenteerde groepen en bedrijven kunnen gebruiken. Van netwerken voor vrouwen in tech tot apps om je vacatureteksten te checken op genderneutraliteit. De overzichten zijn gericht op België, maar zijn voor een deel ook te gebruiken in Nederland of zelfs de gehele EU.

De focus op de Belgische situatie roept meteen een vraag op. Verdient de Nederlandse techsector niet een vergelijkbaar handboek over diversiteit? Wie pakt de handschoen op? Op basis van de cijfers uit Women in Tech is er nog genoeg werk aan de winkel. Een boek als dit kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Over Erleyne Brookman

Erleyne Brookman is directeur en toezichthouder. Ze is General Manager bij Total Specific Solutions. Brookman is lid van de RvT van Het Laar Tilburg. Ze heeft een blog over zakelijke boeken - geschreven door vrouwen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden