De basis in het boek en dus ook van storytelling bij duurzame ambities, is dat je eerlijk moet zijn over wat je doet. Storytelling is volgens Talita Kalloe geen fantasie, maar een duidelijk verhaal, afgestemd op de lezer of luisteraar. Op een dusdanige manier weergegeven dat het juiste begrepen gaat worden. Kalloe schreef een boek voor gedreven ondernemers met een duurzame missie: Sustainable storytelling.
Greenwashing
Verhalen over de toekomst zijn mooi, maar onzeker. Storytelling gaat over het nu! Dat dit heel krachtig is, is mij bij het lezen wel duidelijk geworden. Dit geldt zeker voor het onderwerp sustainability, dat toch regelmatig op een kwetsbare manier onder een vergrootglas ligt. Greenwashing ligt eigenlijk altijd op de loer. Winstmaximalisatie krijgt een andere dimensie… Wel zijn er meerdere drijfveren voor een bewust en duurzaam leven, in onze maatschappij en omwille van sociale doelen. Een mooie quote uit het boek: ‘Slow success builds character, fast success builds ego’ slaat de spijker wat dat betreft op z´n kop. Voorzichtigheid is geboden bij storytelling. De intrinsieke motivatie is bepalend.
balans
Duurzaamheid is een ontwikkeling die in een organisatie moet ontstaan en moet groeien. Het is geen knop die je indrukt of iets wat je inkoopt. Je loopt er niet mee te koop, het hoort gewoon bij je organisatie. Dat sluit ook goed aan bij wat de landelijke hogescholen Commerciële Economie in Nederland aan het invoeren zijn in het lesmateriaal. Economie blijft belangrijk, maar er zijn in deze tijd ook andere belangrijke zaken die je niet uit het oog mag verliezen. De juiste balans maakt organisaties succesvol.
De auteur neemt je mee door het hele proces, de uitdagingen en de beren die je op je weg tegen kunt komen. Automatisch wordt de lezer daarmee het tempo van een eventuele verandering duidelijk.
Sustainable storytelling is voor menige manager een soort van wake-up call en houdt de lezer met de beide beentjes op de grond. Sustainability is er en gaat niet meer weg. De vraag is hoe je dat gaat integreren in je organisatie zodat je niet achterop raakt bij de veranderende omgeving. Dit boek zal je helpen om je bewust te maken van je situatie en hoe je daar in de verdere ontwikkeling mee om kunt gaan. Naast veel leesplezier wens ik je ook veel succes.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.