Of Versluis dit bewust zo heeft vormgegeven, weet ik niet, maar zijn boek De zeven pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling beweegt zich inderdaad in dezelfde hoek als Coveys werk. Ook graaft het dieper, met thema’s als zelfbewustzijn, trauma en de impact van levensgebeurtenissen op onze persoonlijke groei, leiderschap en ondernemerschap.
Structuur en Vormgeving
Het boek is helder en gestructureerd. Het bestaat uit drie delen. Het eerste deel is een introductie waarin de basisconcepten van persoonlijke groei, trauma en bewustzijnsontwikkeling worden uiteengezet. In het tweede deel worden de zeven pijlers zelf besproken, en in het derde deel biedt Versluis een brug naar de praktische toepassing ervan.
Qua vormgeving is het boek prettig in gebruik: het ligt goed in de hand, het lettertype leest prettig, en de structuur met drie delen en compacte hoofdstukken is overzichtelijk. Elk hoofdstuk begint met een kader waarin 3 kernpunten worden aangekondigd. Het boek is doorspekt met reflectievragen die uitnodigen tot zelfinzicht—op een natuurlijke momenten in de hoofdstukken, in plaats van aan het einde zoals in veel andere zelfhulpboeken. Ook zijn er QR-codes die leiden naar een Spotify-afspeellijst met meditaties, afgestemd op de inhoud van het boek. Deze kleine details maken het lezen tot een integrerende ervaring die verder gaat dan alleen het consumeren van woorden.
Inhoud en Diepgang
In het eerste deel legt Versluis uit waarom het essentieel is om je eigen levensgeschiedenis en de stevigheid van je persoonlijke basis te begrijpen als je een effectieve leider wilt zijn. Hij koppelt het begrip (druppel)trauma aan leiderschap en het belang van bewustzijnsontwikkeling. Versluis’ inzichten over hoe mentale en emotionele blokkades ontstaan, en hoe deze doorbroken kunnen worden, vormen een krachtige basis voor zelfreflectie. Hij verwijst naar veel bronnen en inzichten, wat het boek een stevig fundament geeft en mij -tijdens het lezen- ook inspireerde om ook buiten dit boek verder op onderzoek te gaan.
De zeven pijlers
Het tweede deel behandelt de zeven pijlers—foundation, creative force, feelings, heart, truth, insight en inspiration. Deze pijlers vormen de integrale bouwstenen van wat Versluis het ‘innerlijke huis’ noemt. Tijdens het lezen viel me op dat deze pijlerbenadering erg lijkt op het benaderen van ontwikkeling vanuit de zeven chakra's (wortel, heiligbeen, zonnevlecht, hart, keel, derde oog en kruin). Ook de uitwerking van de pijlers ligt in dit verlengde. De beschrijving is overigens naar mijn mening van dezelfde kwaliteit als het eerste deel. Zonder de uitgebreide uitleg in het eerste deel zou een lezer die nieuw is in deze materie zich misschien afvragen waarom zulke thema’s relevant zijn voor leiderschap. Dit bewijst naar mijn idee de waarde van het eerste deel.
De Praktische Toepassing
In het derde deel, de brug naar de praktijk, heeft Versluis gekozen voor een aanpak die is gebaseerd op vragen van zijn klanten. Hoewel deze aanpak ongetwijfeld representatief is voor de vragen en uitdagingen van veel leiders, vond ik dit deel minder geslaagd. Ik had gehoopt op een praktische handleiding om de zeven pijlers concreet toe te passen. De keuze voor coachingsvragen maakt de structuur naar mijn idee wat rommelig, en de onderwerpen voelen soms willekeurig aan. De hoofdstukken variëren van zeer praktisch tot diep filosofisch, en hoewel alles goed en helder beschreven is, maakt deze diversiteit het lastig om een duidelijke lijn in de hoofdstukken te volgen.
Conclusie
De zeven pijlers van krachtige innerlijke ontwikkeling is een rijk en diepgaand boek waarin Dirk Jan Versluis zijn kennis en ervaring genereus deelt. Hij slaagt erin om spiritualiteit op een praktische manier toegankelijk te maken. Tegelijkertijd is het boek zo vol van inzichten dat het soms zijn doel voorbijschiet en de lezer overweldigd kan raken. In de basis is het een waardevol hulpmiddel voor iedereen die leiderschap vanuit een diepere, meer zelfbewuste basis wil benaderen.
Over Ward Grootens
Ward Grootens is Trainer en Coach op het gebied van (Persoonlijk) Leiderschap. Daarnaast is hij auteur en Podcast-host. In zijn werk put hij uit zijn achtergrond in oa HRM, Organizational Behavior Management, Systemisch Werk en Neuro Linguïstisch Programmeren. Hij brengt door middel van zijn werk zowel individuele leiders als organisaties in beweging.