Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nexus - Reflectie op AI

In Maart 2016 veranderde mijn kijk op kunstmatige-intelligentie. Als Go-speler was ik gewend te denken dat een computer dat spel nooit zou kunnen begrijpen. Het was niet te kraken met het Brute-force-algoritme dat schaken had gekraakt. En toen speelde Alpha-Go zet 37. Dat was niet alleen een geniale zet, het was ook een zet die geen mens had kunnen bedenken. 

Rick Lindeman | 9 januari 2025 | 1-2 minuten leestijd

In Nexus beschrijft Harari dat moment, maar hij gaat veel verder terug. Hij beschrijft hoe informatienetwerken altijd al beslissend waren in de menselijke geschiedenis. De Naïeve kijk op informatie gaat er vanuit dat meer kennis altijd iedereen helpt. Maar degene die bijvoorbeeld selecteert welke van twee bijbelboeken wordt meegenomen in de editie die gekopieerd werd, die bepaalde ook welke regels zouden worden nageleefd.

klassiekers

In het eerste deel van zijn boek beschrijft Harari vele van dit soort voorbeelden. De boekdrukkunst werd bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde geschriften te kopiëren, terwijl de klassiekers die wij kennen uit de middeleeuwen in de kloosters bleven. Dit was precies in de tijd dat ook de wetenschappelijke revolutie van Newton en Huijgens zich voltrok.

Bewustzijn

In deel twee beschrijft Harari de opkomst van de moderne informatiemaatschappij, van spoorlijnen tot computers. Hij beschrijft hier hoe computers wezenlijk verschillen van drukpersen of de telegraaf. Computers nemen namelijk ook zelf beslissingen, zelfs als ze geen bewustzijn hebben. In Nederland weten we dit na de toeslagenaffaire maar al te goed.

Toekomst

Het derde deel gaat over de toekomst. Harari schets voordelen van AI, maar waarschuwt ook voor de gevaren. Een digitaal ijzeren gordijn zou kunnen neerdalen tussen de Verenigde Staten en China. Harari probeert optimistisch te blijven, maar zijn optimisme hangt erg op zijn hoop dat mensen nu wel gaan samenwerken voor het grotere goed.

Dat derde deel is dan ook het minste deel van het boek. Een boek als het recent verschenen Co-Intelligentie van Ethan Mollick biedt veel meer handelingsperspectief om je concreet tot de opkomst van AI te verhouden. Harari heeft vooral hoop op de mensheid als geheel.

Nexus is een waardig opvolger van Sapiens en Deus. Ook in dit boek isoleert Harari  een aspect van de menselijke reis. Het biedt een bredere blik op kunstmatige intelligentie, in een tijd waarin vooral naar de kortetermijngevaren en -kansen wordt gekeken, zonder de noodzakelijke reflectie. Nexus geeft ons die kans.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden