Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De cyclus van ontplooiing

Wie tegenwoordig nog een boek durft te schrijven over cultuurverandering, moet heel zeker zijn van zijn of haar zaak. In het geval van Jacky van de Goor is dat terecht. Haar boek Hartelijk georganiseerd mag een waardevolle nieuwe bijdrage aan de bestaande literatuur over dit onderwerp worden genoemd.

Pierre de Winter | 11 april 2011 | 2-3 minuten leestijd

Zelf had ze twee carrièrewendingen nodig om uit te vinden wat haar ‘telos’ is, haar levensdoel. Jacky van de Goor begon haar loopbaan als consultant bij KPN, werd vervolgens trainer-adviseur bij Schouten & Nelissen en startte in 2006 haar eigen adviesbureau dat werkt aan zingeving, cultuur en samenwerking binnen organisaties. Van techniek naar mensen en vervolgens eigen baas.

In haar advieswerk probeert ze een bijdrage te leveren aan gezonde organisaties, en met dit boek doet ze niets anders. Het gaat Van de Goor aan het hart dat in zoveel organisaties mensen met hun ziel onder hun arm rondlopen – ‘hoe hun werk als een afvoerputje kan dienen voor hun energie’, zo schrijft ze. En daarom moest dit boek er komen.

Na een goed geschreven en degelijk verantwoord eerste hoofdstuk over de relatie tussen organisatiecultuur en bezieling, introduceert Van de Goor haar cyclus van ontplooiing. Het is haar methode om een organisatie ‘aan de praat’ te krijgen. Een methode die in te delen is in zes deelprocessen: ‘de oproep’, ‘de droom’, ‘de spiegel’, ‘het keerpunt’, ‘het nieuwe begin’, en ‘de volharding’. Een organisatie moet door alle zes processen heen, wil van een geslaagde, duurzame cultuurverandering sprake zijn. Het klinkt misschien wat zweverig, maar in zijn uitwerking is het dat zeer zeker niet.

De rest van het boek bestaat uit het hoofdstuksgewijs bespreken van die zes processen - die in de realiteit natuurlijk allesbehalve netjes chronologisch op elkaar volgen. Ze lardeert haar wederom goed geschreven procesbeschrijvingen met toepasselijke cases en voorbeelden en verlevendigt het geheel met zorgvuldig gekozen citaten.

Vermeldenswaard is het hoofdstuk over ‘de oproep’. Van de Goor omschrijft daarin hoe een oproep om de sluimerende onvrede - ‘de heilige verontwaardiging’ - in een organisatie hoorbaar te maken, kan resulteren in een onstuitbare beweging naar iets nieuws. Maar let op: ‘In veel organisaties heerst de ongeschreven regel dat emoties beheerst dienen te worden en is het (rationele) debat de manier om dingen voor elkaar te krijgen. Je geraaktheid laten merken, je emoties tonen is een onbekend gebied en kan zelfs taboe zijn. Terwijl juist deze geraaktheid laat zien waar het écht om te doen is.’ Volgen mooie beschouwingen over de vier basale emoties (angst, verdriet, woede en blijdschap), durven kijken met nieuwe ogen en angst voor verlies. Het hoofdstuk eindigt met een Chinees spreekwoord: ‘Je kunt niet voorkomen dat de vogels van het verdriet komen overvliegen. Je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar.’

Een aanrader voor iedereen die zoek naar een sleutel om de cultuur in zijn of haar organisatie te begrijpen en er eventueel iets mee te doen.

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden