Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

HOE-boek voor strategische personeelsplanning

Regeren is vooruitzien, zo wil het spreekwoord. Ook in het zakenleven zijn er voldoende situaties te bedenken waarin dit gezegde opgeld doet. Zo is het werven van het juiste personeel bij uitstek een activiteit waarbij het loont om over een vooruitziende blik, over een visie te beschikken. Hoewel dit in HR-kringen als bekend mag worden verondersteld, wordt er lang niet altijd overeenkomstig gehandeld, constateert HRM-specialiste Hanneke Moonen in haar HOE-boek voor strategische personeelsplanning.

Erik de Vries | 24 juli 2012 | 1-2 minuten leestijd

Het begrip strategische personeelsplanning (SPP) valt uiteen in twee elementen. ‘De term strategisch in SPP verwijst naar het feit dat SPP gericht is op de strategische koers van een organisatie […]. Als dit niet helder is, is het vrijwel onmogelijk om een vertaling te maken naar het gewenste personeelsbestand in de toekomst’, schrijft Moonen. ‘Het tweede element van SPP, personeelsplanning, verwijst naar de optimale inzet van mensen, niet alleen nu, maar juist ook in de toekomst’. SPP dient een cyclisch proces te zijn, waarin het management en de HR-afdeling voortdurend contact hebben over het personeelsbeleid.

Haar boek is geheel gericht op het stroomlijnen van dit proces dat in vijf hoofdstappen uiteenvalt. Om de praktische toepasbaarheid van haar boek te benadrukken, heeft Moonen ervoor gekozen elk van de vijf fasen te presenteren als een workshop. Dit werkt bijzonder goed. Het brengt de materie dichtbij en nodigt uit om ermee aan het werk te gaan. De lezer wordt voortdurend tot handelen aangespoord, ook al omdat elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal oefeningen, zelfs de aanvangstijden van de programma-onderdelen tijdens de workshop staan vermeld. Alles is bij wijze van spreken klaar voor gebruik. Moonen heft en geeft op alle mogelijke vragen die bij het implementatieproces kunnen rijzen een antwoord, ondersteund door vele voorbeelden en cases. Al met al maakt haar HOE-boek voor strategische personeelsplanning een buitengewoon complete en doordachte indruk.

Over Erik de Vries

Erik de Vries is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden