Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vrouwen bluffen niet

Dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen is wel duidelijk. En dat we daar met zijn allen in dit kleine landje meer van willen weten ook. Vrouwen bluffen niet van Monic Bührs en Elisa de Groot kan daarbij helpen. Een recensie.

Peter Streefkerk | 13 november 2015 | 3-4 minuten leestijd

Met een slordige 350.000 bezoekers en 473 voorstellingen scoorde Huub Stapel met ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ de best bezochte onemanshow aller tijden. Je kunt dus niet om de feiten heen. ‘The opposite attracts’ werkt niet altijd en met name niet op de werkvloer, maar waarom nu eigenlijk niet? Met het boek ‘Vrouwen bluffen niet’ lichten auteurs Monic Bührs en Elisa de Groot een tipje van die sluier op in de vorm van vijftien vrouwelijke spelregels.

For men only

De ondertitel van het boek, ‘en andere onmisbare inzichten voor mannen’, suggereert dat het boek alleen voor mannen bedoeld zou zijn. Al lezende bekruipt je (als man) echter het gevoel dat ook vrouwen het boek mogen lezen. De voorbeelden zijn namelijk geschreven vanuit de gedachten van zowel Mark als zijn vrouwelijke manager Linda. Daarmee geven de auteurs een inkijkje in de psyche van zowel mannen als vrouwen en de wijze waarop zij binnen bedrijven en organisaties acteren. Zoals de auteurs zelf zeggen op de achterflap van het boek: ‘niet om de verschillen tussen mannen en vrouwen weg te poetsen, maar om te laten zien hoe je het beste met deze ongeschreven regels kunt dealen’.

Stratego® voor vrouwen

Het beschrijven van die regels doen Monic Bührs en Elisa de Groot overigens niet voor de eerste keer. Met het boek ‘Stratego® voor vrouwen’ timmerden zij al nadrukkelijk aan de weg. Met meer dan 25.000 verkochte exemplaren van een managementboek mag je namelijk spreken van een groot succes. Dat zij daarvoor het bordspel Stratego als uitgangspunt hebben genomen, wekt geen verbazing. Wie het spel Stratego goed wil spelen, moet zijn tegenstander kunnen doorgronden en zal tijdig de juiste aanval of verdediging moeten kiezen. Tegelijkertijd zul je daarbij als vrouw vertrouwd moeten zijn met gewoontes, overtuigingen en normen die nergens officieel zijn vastgelegd.

Wij mannen zien het gewoon niet

Dezelfde gewoontes, overtuigingen en normen komen terug in hun boek ‘Vrouwen bluffen niet’. Het boek trapt af met de aanhef ‘Beste mannelijke collega’, waarmee de beide auteurs zich in eerste instantie richten tot de mannen. Die kunnen wel een beetje hulp gebruiken en dat gebeurt door het vertellen van waargebeurde verhalen. Deze zijn heel herkenbaar voor iedereen die in een kantooromgeving werkt of heeft gewerkt. Je vraagt je als man weleens af waarom iets in de praktijk bij vrouwen niet werkt, zoals je verwacht dat het zou werken. Je ziet het gewoon even niet. Een grote kans dat dit boek je er een verklaring voor geeft.

Less is more

Monic Bührs en Elisa de Groot hebben met ‘Vrouwen bluffen niet’ een zeer compact boek geschreven dat slechts achtentachtig pagina’s telt. Daarin worden de verschillen tussen de man en vrouw op de werkvloer duidelijk beschreven in vijftien hoofdstukken. Deze worden alle afgesloten met een korte samenvatting. De auteurs hebben gekozen voor een driedeling met de titels ‘Mark verbaast zich over vrouwen’, ‘Mark ergert zich aan vrouwen’ en ‘Markt denkt: vrouwen zo gek nog niet!’. Kortom, de man toont in dit boek zijn menselijke kant. Hij concludeert tot slot dat het weten waarom een vrouw handelt zoals ze handelt zo zijn voordelen biedt.

Of de door de beide auteurs genoemde inzichten echt onmisbaar zijn voor mannen, zoals de ondertitel van het boek aangeeft, laat ik graag over aan de mannen die dit boek cadeau krijgen of zelf durven aan te schaffen én dan ook lezen. Dat de vijftien beschreven inzichten nuttig kunnen zijn voor mannen én vrouwen staat wel onomstotelijk vast, want mannen en vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar. Ook op de werkvloer. Een stukje bewustwording hierover creëren met Vrouwen bluffen niet! kan dan helemaal geen kwaad.

Over Peter Streefkerk

Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden