Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verandermoe - Hoe je met betrokken leiderschap passief verzet en angst wegneemt

Tijdens een seminar van Managementboek mocht ik Jan Andreae meemaken. Jan was die middag één van een reeks van sprekers en viel op met zijn presentatie.

Roy van den Anker | 17 augustus 2016 | 1-2 minuten leestijd

In plaats van een monoloog creëerde Jan Andreae een interactie met de deelnemers. Een interactie die in recordtijd verbinding creëerde aan de hand van de persoonlijke verhalen die aan bod kwamen van Jan zelf, en deelnemers. Een mooi voorbeeld van hoe effectief management door het maken van verbinding en voorbeeldgedrag kan zijn.

Mijn verwachtingen van Verandermoe waren dan ook hooggespannen. In zijn boek neemt Andreae de lezer mee in de wereld van verandermanagement. Verandermoe is geen pleidooi voor een specifieke methodiek maar een verzameling van inzichten die Andreae gedurende jaren zelf heeft opgedaan van anderen en in zijn eigen dagelijkse praktijk. Dan weer haalt hij ervaringen uit zijn eigen praktijk aan, dan weer verwijst hij naar onderdelen van de managementmethodes van anderen. Centrale boodschap is dat veranderen alleen succesvol is als het samen gebeurt. Veranderen moet geen doel op zich zelf zijn, en de manier van veranderen moet samen met alle betrokkenen worden vormgegeven.

Verandermoe wijkt hierin af van alle reguliere managementboeken waarin een gedegen onderbouwing leidt tot een conclusie. Het is meer een persoonlijke verzameling van inzichten. Dat maakt het boek meer tot een kennismaking met Jan Andreae dan met verandermanagement in het algemeen en ook dat doet niet per sé recht aan Jan Andreae. Gezien de beperkte omvang van het boek en het gemak waarmee het wegleest is het echter een prima boekje ‘tussendoor’ voor iedere manager die met veranderingen te maken heeft.

Roy van den Anker, operationeel directeur bij verzekeringsmakelaar Heilbron en oprichter van Konnekst.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker, operationeel directeur bij verzekeringsmakelaar Heilbron en oprichter van Konnekst.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden