Streck is een enthousiaste schrijver. Hij kent de beleving van games van binnenuit. Met Gamification wil hij overbrengen wat gaming doet met mensen. Die bevlogenheid spat van de bladzijden af.
Gamen is leuk. Alle kids spelen. Op straat, met bordspellen en videogames. Volwassenen spelen ook, vooral op de telefoon in de trein en zo. De groeiende populariteit van videospelletjes is een trend die niet te stoppen is. De mechanismen die in games worden toegepast, daar kunnen we zoveel meer mee. Dat is het betoog van Streck.
Streck benoemt de positieve eigenschappen van games en laat zien wat het doet met de beleving van de speler. Bijvoorbeeld dat fouten maken niet wordt gezien als falen, maar onderdeel is van het leerproces. ‘Af gaan’ stimuleert de speler om het nog een keer te proberen. Dat is een heel andere beleving dan de onvoldoende voor een proefwerk op school. Een game daagt ons uit. Er zitten zachte beloningsmechanismen in die inspelen op erkenning en teamwork. Een game maakt mensen betrokken en inspireert ze om mee te doen en mee te blijven doen. Streck legt op een toegankelijke manier uit hoe je die principes kan toepassen in allerlei situaties. Van de webomgeving van een bank tot een meldsysteem van hulpdiensten. En al lezende kwamen bij mij ook allerlei ideeën op.
Een van de krachtigste eigenschappen van games is de fun en de flow. Als de fun goed gedoseerd is, gaan mensen door en willen ze blijven spelen en komen ze in een flow. Streck herkent dat ook bij zijn team dat spellen bouwt. Dat is voor hem een teken dat een project goed loopt. Met dat soort inzichten brengt Streck hele gewone zaken aan het licht, die zelden in een methodiek worden benoemd.
Streck is iemand die durft te pionieren. Leren door te doen. Intuïtie volgen. Hij is een praktijkman, geen schrijver van huis uit. Met dit boek laat hij zien dat je ver kan komen als je zomaar probeert. Gamification is prettig en toegankelijk boek waar veel praktijkkennis in verscholen zit.
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen. Ze maakt deel uit van het collectief van toekomstdenkers voor de trendrede.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.