Dat is in het kort het geheim van de smid dat futuroloog Maurits Kreijveld beschrijft in zijn boek De plug&play organisatie – Winnen in een digitale wereld. Kreijveld borduurt met dit boek voort op zijn eerdere succesvolle boeken, Samen slimmer en De kracht van platformen. Volgens Kreijveld zit het geheim van een toekomstige bedrijfsstrategie in het digitale aanpassingsvermogen: plug&play zijn. Daarin kan hij wel eens gelijk krijgen, want de wereld digitaliseert in rap tempo en wie daarin niet snel genoeg acteert, zal de slag verliezen.
De auteur definieert een plug&play-organisatie als volgt: een organisatie die gemakkelijk kan samenwerken met andere organisaties door gebruik te maken van digitale bouwstenen en gestandaardiseerde communicatieprotocollen. Een plug&play-organisatie gebruikt hiervoor het ‘platform’-businessmodel. In een platform worden de organisaties, functies en competenties geïntegreerd die nodig zijn om producten en diensten te leveren aan eindgebruikers. Hierdoor kunnen (verschillende) leveranciers (verschillende) toepassingen ontwikkelen voor (verschillende) eindgebruikers. Door dit samenspel wordt de interactie tussen ontwikkelaar en consument vergemakkelijkt en kan er sneller geïnnoveerd worden doordat partijen kunnen voortbouwen en eindgebruikers direct worden betrokken bij het innovatieproces. Voorbeelden van succesvolle platformen zijn Facebook, Apple, Google, Tesla, Amazon, Netflix, Uber, AirBnB, Ebay en deelplatformen zoals SnappCar, Peerby en WeHelpen.
De plug&play-organisatie bestaat uit twee delen.
Deel A gaat over de succesfactoren van een plug&play-organisatie en bevat vier hoofdstukken:
1. Smart: de onbegrensde mogelijkheden van digitaal.
2. Samen: ecosystemen en de kracht van samenwerken.
3. Sociaal: wijzer door gebruikers en klanten.
4. Platform: het krachtige digitale organisatiemodel.
Deel B gaat over de realisatie van een plug&play-organisatie en bevat vier hoofdstukken:
1. Opstarten: bouw plug&play-blokjes via API’s.
2. Opschalen: surf op het netwerkeffect.
3. Regisseren: kies de juiste strategie van samenwerken.
4. Evolueren: sturen en bijsturen, uitbreiden en afstoten.
In verschillende korte hoofdstukken schetst de auteur vooral de ontwikkelingen, de achterliggende oorzaken en mogelijke oplossingsrichtingen en niet zozeer een kant-en-klare aanpak. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een paar vragen ter overpeinzing en leestips om je verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen. Door het boek heen staan ter verduidelijking interessante praktijkvoorbeelden zoals van Philips (ledverlichting), IBM (Dr. Watson) en Tesla (iPad op wielen).
De plug&play-organisatie is een compact, actueel en goed leesbaar boek. Het geeft een mooie introductie in de wereld van ‘platformen’ en het beschrijft hoe bedrijven hiermee kunnen innoveren, concurreren en samenwerken. Een onderwerp om je in te verdiepen, want zo schrijft Maurits Kreijveld: ‘platformen ‘eten’ de wereld op.’
Over Sjors van Leeuwen
Sjors van Leeuwen (Indora Managementadvies) is adviseur, auteur en spreker op het gebied van klantgericht ondernemen, strategie en marketing. Door zijn ervaring is hij goed thuis in vele strategische vraagstukken en het toenemend belang van de ‘de klant’ als onderscheidende factor. Sjors schreef o.a. Wendbare strategie op één A4, Zorgmarketing in de praktijk en CRM in de praktijk.