Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Politieke intelligentie - Meer invloed? Zó speel je het spel op de werkvloer!

Als je echt succesvol wilt zijn op de werkvloer, zul je zichtbaar moeten zijn, goed met mensen moeten kunnen omgaan en vooral het lef moeten hebben om waar nodig te interveniëren. Dat schrijft Dees van Oosterhout in haar inleiding van Politieke intelligentie. Duidelijke taal die roept om actie, want wie wil er nou niet succesvol zijn?

Annett Keizer | 24 februari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Zeventien hoofdstukken over onderwerpen als conflicten op de werkvloer, empathie, omgaan met onzekerheid en het versterken van je netwerk geven antwoord op hoe je jezelf succesvol kunt profileren op het werk. Duidelijk is dat het in politieke intelligentie niet draait om kennis en kunde, maar om sociale en communicatieve vaardigheden. Hoe deskundig je ook bent, je inhoudelijke keuzes beïnvloeden maar voor 40% of je succesvol bent. De andere 60% hangt af van hoe goed je het spel speelt op de werkvloer. Dat spel kun je heel letterlijk opvatten: hoe ziet het speelveld eruit? Hoe lopen de hazen? Welke strategie kies je om je invloed te vergroten?

Het boek is een verzameling van informatie uit de managementliteratuur en voorbeelden uit de praktijk van Dees van Oosterhout zelf. Aan bod komen de bekende modellen als DISC, als het gaat om voorkeursstijlen om verborgen belangen te achterhalen, Coveys cirkel van betrokkenheid als het gaat om het vergroten van je invloed, de conflictstijlen van Thomas & Kilman die je leert om te gaan met sabotage op de werkvloer en de STAR-methode om je persoonlijke pitch aan te scherpen. Ook gedachtengoed van Robert Cialdini, Jeroen Busscher en en Ben Tiggelaar klinkt in de teksten door. Alles lekker leesbaar ingedeeld in korte hoofdstukken, die lijken op gebundelde blogs rondom het thema ‘het spel op de werkvloer’.

Van Oosterhout heeft ervoor gekozen om het boek positief en oplossingsgericht in te steken. Ze leert je geen ‘rattig gedrag’, noch hoe je je macht kunt vergroten door je ellenbogen te gebruiken, maar geeft heldere tips, reikt checklists aan en geeft voorbeelden uit eigen praktijk om tot inzicht te komen. Tussen die informatie in richt ze zich in haar hoofdstukken direct tot de lezer: ‘Hoe ga je zelf om met spanningen binnen de groep? Hoe sta je er zelf in? Wat had jij gedaan als je in zo’n positie was gekomen?’. Inzicht in jezelf en je eigen gedrag staat voorop als het gaat om het vergroten van je invloed. Het hoofdstuk over eigenaarschap, geïnspireerd door Frans Wijngaarden, maakt dat nog eens duidelijk. Neem maximale verantwoordelijkheid, waardoor je meer doet dan ‘gewoon je werk’. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Al met al is Politieke intelligentie een informatief boek, dat leest als een naslagwerk van alles wat je ooit wilde weten om obstakels op de werkvloer te overleven en gedoe op een positieve manier de baas te zijn. Je selecteert in de index het thema waarmee je worstelt en leest in bijbehorend hoofdstuk dat je niet de enige bent die hiermee worstelt, waarna je advies, tips en handvatten krijgt om jezelf te verbeteren. Misschien geen baanbrekende nieuwe verhalen, maar wel heel handig om jezelf met meer zelfinzicht succesvol(ler) te bewegen op de werkvloer.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden