Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Shake it! - Ideale handleiding voor Design thinking

Organisaties hebben steeds meer te maken met complexe contexten en vraagstukken. Klassieke aanpakken analyseren en beredeneren problemen op een lineaire en rationele manier.

Nico Jong | 29 mei 2017 | 1-2 minuten leestijd

Dat werkt niet bij complexiteit. Design Thinking kan soelaas bieden en het rigide karakter van de traditionele, eenduidige en wetenschappelijke manier om problemen te benaderen, doorbreken.

Design Thinking vertrekt vanuit de stelling dat innovatie altijd voortkomt uit de samenwerking tussen mensen die direct betrokken zijn bij een vraagstuk en hun kennis en ervaring inbrengen. Deze methode is niet alleen gericht op denken, maar vooral ook op doen. Design Thinking daagt mensen uit om vastgeroeste denkpatronen en gebaande paden te verlaten. Door mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en samen naar een probleem te laten kijken, wordt al gauw duidelijk dat een complex probleem verre van eenduidig is. Dit stimuleert om meerdere oplossingen aan te dragen en het creatieve proces te voeden. Door zowel het probleem als de oplossing niet als een gegeven te beschouwen en niet vooraf te definiëren, ontstaat ruimte voor andere interpretaties van het vraagstuk en alternatieve scenario’s voor het gewenste resultaat. Design Thinking treedt onzekerheid en complexiteit met een open blik tegemoet, waardoor problemen begrijpelijk en hanteerbaar worden.

De auteurs leggen eerst uit wat Design Thinking inhoudt en behandelen de belangrijkste kenmerken. Daarna lichten zij toe hoe die kenmerken verwerkt zijn in het door hen ontwikkelde spel. Ten slotte beschrijven ze welke voorbereidingen nodig zijn voor het spel en hoe het gespeeld wordt.

Shake it! Is een prettig leesbaar en bondig boekje over de design aanpak en het bijbehorende groepsspel. In klare taal beschrijven de auteurs hun methode en spel. Een ideale handleiding voor managers, consultants en facilitators die met groepen aan taaie vraagstukken werken.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Agnes Willenborg, Wina Smeenk
Shake it!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden