De praktijk toont aan dat het in de managementlagen niet best gesteld is met de diversiteit. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen, hetgeen te wijten valt aan onbewuste mechanismes.
Auteur Bert Overbeek is van mening dat bij dit onderwerp de focus veel te weinig ligt op de kansen die het organisaties biedt. Overbeek durft zelfs te stellen dat we met elkaar een samenleving creëren waarin we tegenover elkaar staan in plaats van naast elkaar.
Om zijn stellingen met betrekking tot dit uiterst actuele onderwerp te illustreren citeert Overbeek regelmatig uit eerdere werken. Zo komen er citaten voorbij uit Het flitsbrein en Mannen en/of vrouwen. Daarnaast lardeert de auteur Diversiteit met tal van praktijkvoorbeelden.
Diversiteit is een transparant en helder boek dat menige organisatie kan helpen beter te functioneren. Een eerste aanzet hiertoe is volgens Overbeek het hebben van goede leiders. Leiders met inzicht in hoe mensen in elkaar zitten en snappen dat ze niet allemaal gelijk zijn, maar … divers. Leiders die weten dat deze mensen dús ook niet allemaal dezelfde benadering behoeven. Diversiteit biedt inzicht in de interactie tussen Nederlanders zonder migratieachtergrond en Nederlands mét een migratieachtergrond.
De schrijfstijl van Overbeek is aansprekend en enthousiasmerend en hij presenteert zijn inzichten snel en afwisselend zodat het boek blijft boeien en nergens verzandt in saaie theorie.
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.