Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek coachen bij stress en burn-out - 'Uitgebreide toolbox'

Burn-out heeft inmiddels de twijfelachtige eer een van de meest voorkomende beroepsziektes van Nederland te zijn. Sinds de afgelopen 20 jaar zijn er talloze boeken, interventies, richtlijnen en protocollen over geschreven.

Marjolein Boeren-Hermans | 25 oktober 2017 | 3-4 minuten leestijd

Het is bestempeld als mode-ziekte, en het is onderwerp van een inmiddels indrukwekkende lijst van wetenschappelijke studies. Eén ding is duidelijk: het ondergaan van een burn-out komt veel voor, en als je er als persoon in zit, is het van levensbelang dat er goede begeleiding is. Dit Handboek coachen bij stress en burn-out zal zeker helpen de begeleiding hierin te verbeteren. Auteur Annita Rogier is het gelukt een overzichtelijk boek te maken, dat vlot leest en vol staat met praktische tips én een gedegen benadering van kaders en definities.

Ik moet bekennen dat ik, bij het ontdekken van dit boek, me afvroeg waarom het nodig zou moeten zijn een aparte benadering te hanteren voor coaches, specifiek gericht op stress en burn-out. De auteur zegt hier zelf over: 'Stress en burn-outcoaching is een intensieve en systematische vorm van coaching, gericht op spoedig én verantwoord terugleiden naar werk of een andere levensinvulling'. Die systematische aanpak is duidelijk terug te vinden in dit boek, net als heldere theoretische en wetenschappelijke inzichten en achtergronden. Daarmee worden heldere kaders neergezet en kun je vanuit dit boek binnen het vakgebied met elkaar onderzoeken hoe we om willen gaan met dit specifieke aandachtsgebied. Daarnaast geeft het een helder overzicht welke professionals er, buiten de coaching, allemaal met deze problematiek werken, met aanbevelingen wanneer welke professional dient te worden ingeschakeld. De aandacht voor burn-out is niet nieuw, beaamt ook de auteur, maar juist die systematische aanpak en een goede verkenning van wat de juiste interventies zijn, ontbreekt nogal eens.

Het boek is helder opgebouwd, met een uitgebreide bespreking van het gehele traject: van voorinformatie naar intake, tot begeleiding en afronding van het traject, inclusief aandacht voor goede nazorg en terugvalpreventie. Dit is verwerkt in een achtstappenplan. Steeds wordt een stap voorzien van achtergronden en wetenschappelijke inzichten- en onderzoeken. Het is echter geen droog, theoretische boek. De theorie en wetenschap wordt alleen aangekaart als het relevant is, en steeds gevolgd door praktische tests, oefeningen en interventies. Hier en daar vind ik de keuze te oppervlakkig en teveel volgens de veilige, reguliere richtlijnen. Zo beslaat de invloed van voeding in dit boek slechts 2 pagina’s, terwijl er overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat voeding een cruciale rol kan spelen in oorzaak (als co-factor) en herstel.

Dat neemt niet weg dat dit boek precies brengt wat je van een handboek mag verwachten: de basis, grondig en prettig vlot uitgewerkt en gebracht. Zo gaat de auteur bij stap 4, Omgaan met Stress en Emoties, onder meer in op de Rationeel-emotieve training. Daarbij wordt ingegaan op de achtergrond en het ontstaan van RET, zonder hier teveel over uit te weiden. RET wordt dan vertaald naar de praktijk (wat levert het je op) en er worden meerdere praktische oefeningen gegeven die je daadwerkelijk kunt inzetten. Ten slotte krijg je steeds tussendoor bronvermeldingen om verder te zoeken. Maar ook wordt duidelijk besproken wat de valkuilen van RET zijn. Zo is het hele boek opgebouwd: een continue afwisseling van wetenschap, vertaling naar de praktijk, en hands-on instrumenten.

Het boek is zeker geschikt voor trainingen en opleidingen over coaching bij stress en burn-out. Alle basiselementen, kaders en achtergronden komen aan bod, en je hebt meteen een uitgebreide toolbox voor in de praktijk. Maar bovenal biedt dit boek de kans om met elkaar in gesprek te blijven hoe we dit complexe probleem als professionals willen benaderen.

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Over Marjolein Boeren-Hermans

Marjolein Boeren is Kinesiologisch Coach en heeft een eigen praktijk in Bergen op Zoom. Door middel van afstemming van lichaamsbeweging en mentale processen krijg je inzicht over jezelf en je doelen. Daarnaast is zij PR-coördinator voor het Welkin Kinesiologie College en geeft zij trainingen op het gebied van Kinesiologie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden