Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek coachen bij stress en burn-out - 'Complimenten'

Steeds meer mensen hebben last van een hoge werkdruk, een groot deel van hen valt langdurig uit door stress- en burn-out. Dit leidt tot hoge kosten voor de samenleving en voor de werknemers zelf.

Sippy van Akker | 3 november 2017 | 3-4 minuten leestijd

Annita Rogier heeft met het Handboek coachen bij stress en burn-out een gedegen boek geschreven voor de begeleiders van deze groep mensen, niet alleen voor coaches, maar ook voor bijvoorbeeld hrm'ers en managers.

Ik schreef het al in de inleiding. Ik ben van mening dat Annita Rogier een behoorlijk helder en gedegen boek heeft geschreven over het begeleiden van de reïntegratie van mensen die verzuimen door stress- en/of burn-outklachten. Het boek is zowel helder van toon en schrijfstijl als ook van vormgeving en zeer compleet. Rogier heeft haar huiswerk goed gedaan en dat is terug te zien in de literatuurlijst die de bron vormt van wat ze schrijft.

Zo vind je bijvoorbeeld informatie over hoe stress ontstaat, de relatie tussen coach, coachee en opdrachtgever (vaak de werkgever) en hoe daar helder en integer mee om te gaan, vertrouwelijkheid, gedragscodes en ook een uitvoerige toelichting op het wettelijke kader in zowel Nederland als België. En dat alleen nog maar in de openingshoofdstukken van het boek!

Ook verderop staat het boek boordevol met goed onderbouwde informatie, coachingsmodellen, checklists, vragenlijsten en oefeningen voor de coachcliënten om inzicht te krijgen, tot rust te komen of om op een andere manier om te gaan met zwakke en juist ook sterke punten. Ik ga niet het hele boek navertellen, maar ook ik heb me in psychosociale werkbelasting verdiept en kom tot de conclusie dat Rogier inderdaad een behoorlijk goed handboek heeft geschreven met daarin een onderbouwde en systematische benadering van problemen die spelen wanneer mensen psychisch overbelast raken.

Heb ik dan helemaal niks op te merken? Jazeker wel, want dat is nou eenmaal de aard van het beestje. Een van de dingen die me irriteerde was dat in de hoofdtekst regelmatig de eigen 'erkende opleiding' van de auteur wordt geplugd, omdat dat de enige manier zou zijn om die kennis op een goede manier op te doen. Dat geldt wellicht voor een deel van het lezerspubliek, maar vormt toch vooral een aanname die de auteur niet kan staven. Dit laat onverlet dat mensen kennis van zaken moeten hebben en zorgvuldigheid moeten betrachten in het coachen van mensen met stress gerelateerde klachten. Maar dat houdt niet automatisch in dat alleen de opleiding van de auteur dit kan bieden. Wat mij betreft waren het aanhalen van de opleiding en de juichende kritieken achterin het boek, meer dan voldoende geweest.

Verder staan in de tekst verschillende teksten die geschreven zijn voor en direct aan de coachees. Op zich heel erg goed dat zulke teksten in het boek staan, maar ik vond de teksten nogal formalistisch en afstandelijk van toonzetting. Dat past wellicht heel goed bij de Belgische lezers van dit boek, dat kan ik niet zo goed beoordelen. Maar voor veel van de Nederlandse coachees denk ik dat het afstandelijk overkomt, juist omdat je een hele vertrouwelijke relatie met een coach aangaat in een kwetsbare periode van je leven en om dan steeds als 'u' aangesproken worden is enerzijds heel voorkomend, maar doet anderzijds juist ook onnatuurlijk formalistisch aan.

Alles overziend blijft Handboek coachen bij stress en burn-out van Annita Rogier, ondanks deze kritische noten fier overeind en zijn complimenten op zijn plek wat mij betreft. Ik zal het er dan ook zeker zo nu en dan weleens weer bij pakken, bijvoorbeeld voor de checklists en vragenlijsten, maar ook om even het boek snel door te scannen en zo mijn kennis weer even op te frissen.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden