Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De logica van geluk - 'Heldere inzichten'

De logica van geluk is een bijzonder boek. De auteur Mo Gawdat heeft een achtergrond als ingenieur en het talent om een vraagstuk grondig analyseren. In zijn boek bestudeert hij het fenomeen ‘geluk’ met alle aantoonbare feiten en volgt nauwgezet de wetten van de logica.

Han van der Pool | 17 november 2017 | 1-2 minuten leestijd

Het verlies van zijn zoon tijdens een routineoperatie heeft Gawdat op het spoor gezet om het vraagstuk te ontrafelen en zo zijn vreselijke verlies te hanteren. Hij behandelt hierbij recente zichten uit de Psychologie, Filosofie en Neurowetenschap. Door middel van een aantal zeer originele gedachtenexperimenten bevraagt hij fundamentele aspecten van het bestaan.

Zijn belangrijkste formule luidt: ‘verwachtingen van een situatie bepalen je gedachten over die situatie, en dus je geluk’. Hij heeft dit ook met algoritmes zo goed mogelijk proberen te berekenen. Lagere verwachtingen leiden dus tot minder negatieve oordelen en daarom tot minder ongeluk. Hij voorziet hiermee een eeuwenoude formule van een ultramodern jasje. In zijn boek spreekt hij over apps die we in ons hoofd moeten installeren of de-installeren. Zes illusies in ons denken vertroebelen volgens de auteur onze waarneming (bv. de illusie van tijd, controle en angst). We dienen ons bewust te zijn van zeven nadelige defecten van de hersenen (bv. de neiging tot overdrijven, labelen en filteren) en kunnen de sleutel van geluk vinden door vijf ultieme waarheden omarmen. (bv. verandering is echt en het belang van onvoorwaardelijke liefde). Ook behandelt hij het vraagstuk van de dood.

De auteur stelt dat door het schrijven de puzzelstukjes over het vraagstuk ‘geluk’ op hun plek vielen. De Zelfillusie, de Kennisillusie, de Tijdillusie, de Gedachtenillusie en daarbij het besef van de dood heeft Gawdat samengebracht in een eigen levensfilosofie. Het geeft hem het vermogen om in vrede te leven na zijn verlies. De logica van geluk heeft mij een aantal heldere inzichten gegeven. Ik ga de nieuwe manier van kijken een tijdje uitproberen.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden