Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toolkit voor agile leiders - 'Uitstekend geschikt'

Agile werken zorgt ervoor dat personen, teams, afdelingen en organisaties wendbaar zijn en zich continu kunnen aanpassen als de situatie daar om vraagt. Het begrip agile wordt vaak gebruikt in de zin van wendbaar en flexibel.

Han van der Pool | 1 december 2017 | 2-3 minuten leestijd

Agile is een manier van organiseren. Het staat voor het transformeren van een organisatie tot een klantgerichte organisatie. Het stelt een bedrijf in staat om producten en dienstverlening snel te verbeteren. Agile werken verhoogt de productiviteit, creativiteit en motivatie bij medewerkers. Het is een samenwerkingsdiscipline die specifiek ontworpen is voor teams die flexibel, zeer collaboratief, actiegericht en resultaatgericht willen zijn.

Veel boeken over agile werken zijn nogal complex, theoretisch en niet concreet genoeg. Het boek Toolkit voor agile leiders biedt managers wel concrete handvatten en stappenplannen om deze nieuwe cultuur te ontwikkelen. De praktijkvoorbeelden van de auteur Peter Koning maken het boek inzichtelijk en interessant. Ze belichten de verantwoordelijkheid van een agile leider, het visualiseren van een optimale klantrelatie en het faciliteren van mede-eigenaarschap voor de kwaliteit van dienstverlening bij medewerkers. Het boek bevat veel bruikbare handvatten voor het leren in een team. Een agile manager ontwikkelt de kracht van zijn team om maximaal te presteren en geeft zijn medewerkers de ruimte om talenten in te zetten. Ik ben echter wel benieuwd of de gehele doelgroep, zoals de auteur die voor ogen heeft met dit boek, zal worden bereikt. Mogelijk is deze toolkit alleen een bevestiging voor faciliterende managers die al overtuigd zijn van het belang van zo’n wendbare cultuur. Het implementeren van de nieuwe cultuur is een langdurig proces. Het gaat om het ontwikkelen van nieuwe gewoontes bij alle medewerkers in een organisatie.

Een punt van zorg blijft de betweterige manager die zich slimmer voelt dan z’n medewerkers en graag de baas wil blijven door op werkinhoud te sturen. Agile werken blijft ook lastig voor controle freaks en controleurs. Ook van deze managers wordt agile leiderschap gevraagd. Nieuwe gewoontes in een bedrijf kunnen niet zomaar van bovenaf worden opgelegd. Die moeten worden ontwikkeld en getraind. Het zal naar voren moeten komen in het gedrag van alle medewerkers. Het kan een proces zijn van vallen en opstaan. De Toolkit voor agile leiders lijkt mij uitstekend geschikt voor adviseurs die een handboek zoeken voor zo’n verandertraject of voor trainers die hulpmiddelen zoeken bij het ontwerp van een goede cursus over agile werken. Toolkit voor agile leiders bevat daarnaast links naar nuttige sites. De extra e-book versie kan op de eigen tablet worden geïnstalleerd.

Over Han van der Pool

Han van der Pool is een zeer ervaren talent ontwikkeling professional. Zijn expertise is te herleiden tot kennis uit de vakgebieden arbeids- en organisatiepsychologie, organisatiekunde en projectmanagement, aangevuld met ruim vijfendertig jaar ervaring als talentmanager, trainer/coach en adviseur in het bedrijfsleven. Zijn missie is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van organisaties door het mobiliseren van het menselijk potentieel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden