Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zijnsgericht Coachen - 'Een mooie integratie'

Zijnsgericht coachen van Fred Korthagen en Ellen Nuijten beoogt coaches handvatten te geven om ineffectieve gedragspatronen te doorzien en zich te verbinden met hun authentieke kern om zo uiteindelijk keuzes te maken om die echt bij ze passen.

Sippy van Akker | 28 februari 2018 | 3-4 minuten leestijd

Het boek gebruikt daarbij kennis uit verschillende disciplines, zoals psychologie, hersenonderzoek en oosterse en westerse spirituele tradities. Het boek richt zich daarbij op coaches, therapeuten, mentoren en andere begeleidingsdeskundigen die diepgaand met met mensen willen werken.

Zweverigheid en wetenschappelijke kennis?

De introductie van deze recensie is grotendeels gebaseerd op de tekst op de achterflap van het boek. Zelf heb ik al dingen gezien die me aanspreken, zoals bijvoorbeeld de diepte ingaan op basis van inzichten uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Tegelijkertijd zijn er ook dingen die me al snel sceptisch maken, begrippen als 'authentieke kern' en 'spirituele tradities' vind ik wazig en geven mij al snel zweverige new age vibe waar ik niet zo van ben. Maar het idee dat het boek zich baseert op wetenschap en zich voor mijn gevoel niet richt op beroerd beklijvende trucjes spreekt me wel aan. Het mag wel ergens over gaan immers.

Heldere structuur met samenvattingen, verdiepingen, oefeningen en voorbeelden

Het boek bevat 9 hoofdstukken, waarin in verschillende paragrafen een onderwerp wordt besproken. Bij elk hoofdstuk zijn twee paragrafen die steeds terugkomen: een die de kernpunten van het hoofdstuk nog even op een rij zet en een paragraaf met de titel 'Verdieping en verantwoording', waarin meer verteld over onder andere de bronnen waarop de kennis uit dat hoofdstuk gebaseerd is en in die zin de lezer ook de mogelijkheid geeft om aan de hand daarvan het onderwerp verder te bestuderen. Verder worden modellen uit de hoofdstukken toegelicht met over het algemeen heldere schema's en afbeeldingen, zijn er tal van voorbeelden te lezen in afzonderlijke blauwe blokken, waarin meestal een coachingsgesprek wordt weergegeven en ten slotte zijn er nog meerdere oefeningen te vinden die vooral bestaan uit reflectievragen en oefeningen die gebaseerd zijn op mindfulness-oefeningen waardoor men zich meer bewust kan worden van zijn eigen gevoelens. In het algemeen ziet het er behoorlijk helder en goed onderbouwd uit, maar soms krijg ik wel een grote stappen snel klaar gevoel bij de beschrijvingen. Als je een coachee ogenschijnlijk ineens naar zijn of haar kernkwaliteiten vraagt, zal deze ze meestal niet spontaan kunnen opdreunen. In de voorbeelden was dat soms wel zo. Misschien is het een bewuste keuze van de auteurs om een en ander in te dikken, maar het doet wel af aan de geloofwaardigheid van die voorbeeldgesprekken. De auteurs maken we wel blij met een heldere literatuurlijst, lijsten met alle voorbeelden en oefeningen en een duidelijk trefwoordenregister achterin het boek om vlot bepaalde onderwerpen terug te kunnen vinden. Daarmee wordt het niet alleen een boek waarmee je verdieping aan de begeleiding van de ander kunt geven, maar ook een goed naslagwerk om even snel dingen terug te zoeken en op te frissen. Verder is er voor de liefhebber ook een gratis e-book van hetzelfde boek te downloaden met een code voorin het boek.

Mooie integratie van bestaande kennis en toepassing daarvan

Zelf lees ik ook het nodige op het gebied van oosterse en westerse filosofie, psychologie, coaching, mindfulness en andere onderwerpen die direct of indirect worden aangehaald. Dit boek past daar goed in en geeft voor mij niet (maar voor vele anderen vast wel) niet heel veel aanvullende kennis op de literatuur die er al is, maar wel een mooie integratie en een manier om het in de praktijk toe te passen. Ja, soms wordt het boek ook voor mij te zweverig en te wazig, of eehh.. te spiritueel zo u wilt. Maar als je het lukt om daar even doorheen te prikken heb je uiteindelijk een goed onderbouwd boek, met heel veel informatie, oefeningen en wat dies meer zij. Ik denk dat heel veel coaches iets van dit boek en de geïntegreerde aanpak kunnen opsteken. Daarvan zal hun clientèle uiteindelijk de voordelen kunnen oogsten en dat is mooi.

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden