Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

L.I.V.E. - 'Het lezen zeker waard'

Jan van Setten schreef het prikkelende boek L.I.V.E. - Leven Is Verwarrend Eenvoudig. Dit boek laat je ontdekken wie je bent, je doelen te stellen en keuzes te maken. Hoe voorkom je dat je op het cruciale moment in je bed blijft liggen of je mond houdt?

Mark Ligthart | 11 juni 2018 | 3-4 minuten leestijd

Dat leer je onder andere door verwondering, te ‘dansen’, met een groeimindset, actie op vol vermogen, trouw aan jezelf. ‘Dit boek gaat je niet helpen, dat ga je zelf doen’, schrijft van Setten. Die kans acht ik best groot.

Hoeveel diepgang heeft een bruistabletje? Dat vroeg ik me af toen ik het boek ‘L.I.V.E. - Leven is verwarrend eenvoudig’ van Jan van Setten pakte. In de inleiding schrijft hij: ‘Er zijn tienduizenden boeken geschreven over hoe je het leven van je dromen kunt leven en jaarlijks komen er tientallen bij. De vraag is: hoe zetten we weten en wijsheid om in actie? Waar zitten de ontbrekende schakels?...’. Maakt hij het waar? Heb ik hier wat aan als loopbaancoach? Heeft het meerwaarde voor mijn klanten die willen veranderen en het beste uit zichzelf willen halen?

In dit boek reikt Jan van Setten 18 puzzelstukjes aan, plus Doen-pagina’s waarin hij de 18 puzzelstukjes herhaalt en nog meer oefeningen aanreikt om je eigen leven verwarrend eenvoudig te maken. Het boek is bedoeld voor iedereen die zijn leven eenvoudiger en gelukkiger wil maken en er meer uit wil halen op zijn of haar eigen manier.

Al snellezend begon ik aan de tekst. Na een paar puzzelstukjes strandde ik. Het was regelmatig te leuk en verrassend om het niet helemaal in alle rust te lezen. Het boek is humoristisch en leest makkelijk en snel. De opbouw is herkenbaar en pakt heel veel diverse invalshoeken. Met omdenken zet Jan van Setten je aan het denken. Glimlachend wordt de een na de andere weerstand ontmaskerd en losgelaten en zie je kansen ontstaan. ‘Is het echt zo eenvoudig?’ schrijft van Setten. Ja, in eenvoudige bruisende stapjes geeft hij inzicht in je eigen leven en helpt hij om eigen doelen in je leven te stellen. Dat gaat over onderwerpen zoals angst, accepteren, groeimindset, verwonder met een vleugje liefde, maak keuzes, ‘dans’ met de ander, wees trouw aan jezelf, omgaan met tijd en nog veel meer onderwerpen. Zo word je (weer) de regisseur en hoofdrolspeler van je eigen leven.

Angst blijkt ons meestal tegen te houden. Onze diepste angst blijkt te zijn: ‘dat kan ik niet’. Door dat helder te krijgen en er anders naar te kijken kunnen we die angst verminderen of zelfs gebruiken. Vervolgens geeft hij inderdaad de ontbrekende schakels van dromen naar doen. Dat doet hij door je vaste belemmerende overtuigingen onder de loep te nemen en om te buigen. Daarnaast leer je snelle verrassend eenvoudige acties op momenten dat je normaal toch net niet doet wat je van plan was te doen. Ik heb al bij mezelf ontdekt dat ze werken.

Veranderen vraagt ook eerlijkheid naar jezelf. Daarbij helpt het dat van Setten ook opvallend eerlijk over zichzelf is. Regelmatig gebruikt hij zijn heerlijk beschreven blunders als voorbeeld. Bij een van zijn tips schrijft hij dat je als schrijver moet leven wat je aanbeveelt, maar dat hij de gegeven tip nog niet beheerst maar er wel aan werkt. Die openheid is aanstekelijk. En die openheid is volgens mij nou net nodig om naar je eigen belemmerende overtuigingen, emoties en reacties te kijken en ze aan te pakken.

Knap, hoe hij al energiek stuiterend, met toch zoveel diepgang, humor en breed georiënteerd de lezer motiveert om zichzelf onder de loep te nemen. Daarbij reikt hij soms verrassende en eenvoudige tools aan om daadwerkelijk je stappen te gaan zetten om gelukkiger en vrijer je gewenste eigen leven te gaan leven. Geen boek vol eindeloze invuloefeningen maar een snel en zeer praktisch boek. Het helpt je je eigen weg in de wirwar van het leven te vinden. L.I.V.E. is zeker het lezen waard. Doen wordt daarna waarschijnlijk weer wat eenvoudiger en makkelijker.

Over Mark Ligthart
Mark Ligthart is Noloc Erkend Loopbaanprofessional verbonden aan Bureau Hartebaan.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden