Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Communicatie in het publieke domein

In Communicatie in het publieke domein bieden de auteurs Annette Klarenbeek en Reint Jan Renes verdieping in de wijze waarop een communicatiestrategie kan bijdragen aan (complexe) vraagstukken in het publieke domein.

Pascalle Albers | 18 juni 2018 | 1-3 minuten leestijd

Vanuit de overheid wordt er geprobeerd het gedrag van burgers te beïnvloeden, maar het is een uitdaging om effectief gedragsverandering van mensen via communicatie in de dagelijkse realiteit aan te sturen. Het boek belicht de communicatiestrategie van twee kanten, namelijk het gesprek en gedrag. De onderwerpen vullen elkaar aan en zijn beide van groot belang als het gaat om het bereiken van het publieke domein. Ter voorbereiding voor een opdracht in het publieke domein sprak dit boek mij aan. Uiteindelijk bleek mijn opdracht niet de raakvlakken te hebben het toepassen van een communicatiestrategie als vooraf verwacht, waardoor ik de inhoud van het boek niet heb gebruikt in de praktijk.

Beide onderwerpen hebben dezelfde hoofdstukopbouw van vijf stappen om van probleemdefinitie naar resultaat te komen. Deze opbouw maakt de informatie overzichtelijk en biedt een duidelijk stappenplan naar een communicatiestrategie. De samenvatting aan het eind van elk hoofdstuk is goed te gebruiken als naslagwerk.

Daarnaast zorgen de vele praktijkvoorbeelden voor een vertaling van de theorie naar praktijk. In elk hoofdstuk staan korte en lange passages uit praktijksituaties, waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van berichten op Social Media (zoals Twitter) en transscripts uit televisie- en nieuwsfragmenten. De reacties die een manier van communiceren en / of communicatieboodschap oproepen worden vervolgens geanalyseerd. Deze constante terugkoppeling van theorie naar praktijk zorgt voor een beter begrip van de theorie. Door het gebruik van veel verschillende praktijkvoorbeelden wordt er een breed beeld gegeven van de inzetbaarheid van de aanpak om te komen tot de communicatiestrategie. Ook zorgt het ervoor dat het boek geen opsomming is van alleen theoretische bevindingen.

Het boek telt slechts 160 pagina’s waardoor het boek vooral in grote lijnen een beeld geeft hoe vraagstukken in het publieke domein aangepakt kunnen worden aan de hand van communicatiestrategie. Hierdoor biedt het wel verdieping op de onderwerpen gesprek en gedrag, maar geeft het vooral enkele handvatten voor dergelijke vraagstukken. Alles meegenomen is dit boek waarschijnlijk erg goed geschikt voor communicatieadviseurs in opleiding.

Over Pascalle Albers
Pascalle Albers is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden