Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Goden en goeroes - 'Een verrijkend boek'

Er wordt veel gesproken én geschreven over ‘diversiteit’. Juist nu dus een enorm actueel thema. Bert Overbeek belicht in zijn Goden en Goeroes echter een ander onderdeel van diversiteit dan waar we het met elkaar meestal over hebben.

Hanneke Tinor-Centi | 18 januari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Dikwijls gaat het, bedrijfsmatig gezien, over de diversiteit in de samenstelling van teams met betrekking tot afkomst, religieuze overtuigingen en sekse. Overbeek laat in zijn boek zien hoe nuttig het kan zijn om spirituele diversiteit toe te passen. Dat kan overigens zonder dat de afzonderlijke teamleden plotseling volledig op de spirituele ‘toer’ moeten.

Een team dat gebruik maakt van de spirituele inspiratie van collega’s, zal mentaal gezonder zijn en beter presteren. Zelfreflectie wordt beter ontwikkeld, stress wordt voorkomen en de samenwerking tussen de teamleden wordt verbeterd en ja, zelfs het ziekteverzuim zal worden teruggedrongen.

Overbeek toont in zijn boek aan dat het zeker niet nodig is om daar spiritueel voor te zijn of te worden. Een open mind en de wil om andere inzichten te omarmen, zijn voldoende.

In Goden en Goeroes helpt Overbeek managers om spiritualiteit in een team zodanig te coachen, dat het team er beter van wordt. In ‘Goden en goeroes’ combineert Overbeek zijn uitgebreide kennis, inzicht en ervaring met elkaar zonder dat het ook maar op enig moment ‘zweverig’ wordt. Daar ligt namelijk voor veel mensen de drempel die zij over moeten om dergelijke inzichten te omarmen.

Gelukkig begint die weerstand langzaam maar zeker af te nemen en zijn er tegenwoordig zelfs diverse ‘nuchtere’ neurowetenschappers die mindfulness en meditatie omarmen en beamen dat zij een positief effect op stress en  zelfperceptie hebben. Was het nog niet zo lang geleden dat er uitsluitend –enigszins verwijtend- werd gezegd dat medewerkers niet over zelfperceptie beschikken, tegenwoordig zijn er steeds meer managers die daar ook daadwerkelijk mee aan de slag willen met hun team. Met het in de praktijk brengen van dat voornemen kan Overbeek met zijn Goden en goeroes helpen!

De ondertitel ‘Inspiratiebronnen op de werkvloer’ is goed gekozen. Daar waar Goden en goeroes wellicht nog dat ‘zweverige’ gevoel opwekt, toont deze ondertitel helder het tegenovergestelde aan. Overbeek biedt zijn lezers tal van tips om spiritualiteit in teams in te zetten, zonder dat zij direct spiritueel hoeven te zijn of te worden.

Kortom, Goden en goeroes is een verrijkend boek, geschreven in de plezierige en toegankelijke schrijfstijl die Overbeek al eerder hanteerde. Een ware aanrader!

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden