Toch blijkt het in de dagelijkse praktijk nog best onduidelijk wat Design Thinking nou precies is en wat het zou moeten opleveren. Dan is daar het boek Design thinking van Teun den Dekker. Langs drie verschillende invalshoeken laat dit boek zien hoe design thinking in de praktijk werkt. Het vierde deel geeft een opsomming en korte toelichting op alle werkvormen die je bij design thinking kan inzetten.
Design thinking als denkwijze is eerste toelichting die Den Dekker bespreekt. Je hebt een bepaalde grondhouding nodig, die bepalend is voor hoe je te werk gaat. Flexibel, integraal met veel inlevingsvermogen. Samen in een team ontstaat de ruimte voor verbeelding en door te experimenteren ontstaat inzicht. Vervolgens neemt Den Dekker je mee in de verschillende fases in het proces en de cyclus van design thinking. Van ontdekken naar definiëren, van ontwikkelen tot implementatie. Daarbij benoemt hij ook de frictie die kan ontstaan doordat design thinking zo gericht is op uitproberen en leren van mislukkingen. Terwijl in veel bedrijfsculturen lang overlegd wordt voordat besloten wordt om iets in de praktijk te gaan doen. Als design thinking wel omarmd wordt als bedrijfsstrategie kan er veel moois uit voortkomen. Dan is het wel belangrijk om design thinking als een projectaanpak uit te werken, wat in het volgende deel aan bod komt. Den Dekker benoemt allerlei methoden die in de verschillende fases van een project kunnen worden ingezet. Wie het allemaal nog even op een rijtje wil hebben, kan zich tegoed doen aan het laatste deel: een alfabetische opsomming van meer dan veertig werkvormen in een notendop.
Het boek Design thinking helpt je goed op weg. Maar wie nieuw is in deze aanpak zal zeker profijt hebben van samenwerking met een designer, toekomstverkenner, of een andere professional die ervaring heeft met ontwerpend onderzoek. Het boek is duidelijk geschreven en helder vormgegeven in de educatieve stijl van Noordhoff Uitgevers. De voorbeelden zijn leuk en goed te volgen. Het boek is een prettig naslagwerk dat bij mij in de kast blijft staan.
Over Freija van Duijne
Freija van Duijne was van 2013 tot 2018 voorzitter van de Dutch Future Society. Zij heeft meer dan tien jaar werkervaring als toekomstverkenner en strateeg in diverse overheidsorganisaties. Freija werkt vanuit haar bedrijf Future Motions en geeft trainingen en lezingen op gebied van toekomstverkennen.