Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werken met millennials - 'Helpt talenten te benutten'

Millennials zijn ambitieus, vindingrijk en innovatief. Ze willen met hun werk graag een bijdrage leveren aan de wereld. Ze passen zich snel aan en zijn flexibel en zijn goed in netwerken. Het zijn de leiders van de toekomst.

Corinne Klaver | 25 oktober 2019 | 3-4 minuten leestijd

Tegelijkertijd zijn millennials nog volop in verandering als ze jouw organisatie binnenkomen. Ze stellen vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Deze vragen zorgen voor wendbaarheid omdat nog veel open ligt, maar veroorzaken ook onzekerheid en soms richtingloosheid. Hier krijg je als leider ook mee te maken. Dit alles maakt het werken met deze generatie enerverend. En in welke mate je dat uitdagend of spannend vindt verschilt van persoon tot persoon.

Ik raad iedereen die met millennials werkt aan om dit boek te lezen. Werken met millennials - leidinggeven aan een nieuwe generatie van Thijs Launspach is praktisch en valt op tussen andere boeken die op de markt zijn. Ik vind het makkelijk en vlot te lezen en het staat boordevol waardevolle tips.

Het boek bevat de volgende hoofdstukken:
H1: Wie zijn de millennials?
H2: Vijf misvattingen over millennials
H3: Millennials en stress
H4: Leidinggeven aan millennials: 10 basisprincipes

Ik licht delen uit hoofdstuk vier uit.

Leiding geven aan millennials is een prachtige verantwoordelijkheid. Als leider dien je de juiste taal te spreken. Genoeg erkenning en support te geven zonder te soft te zijn. Bemoeien waar dat nodig is, maar het jong talent ook zijn of haar gang laten gaan. Wanneer je als leidinggevende zorgt voor de juiste voedingsbodem, voor de juiste omstandigheden, voor erkenning en de juiste feedback wanneer gedragsverandering gewenst is, zorg je ervoor dat deze jonge mensen kunnen groeien.

Het PERMA model
Psycholoog Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie, beschrijft vijf voorwaarden om te floreren.  Het ‘PERMA' model.
P = Positive emotions: werk dient een gevoel te geven, tot op zekere hoogte ‘leuk' te zijn en misschien zelfs elementen van spelen te bevatten;
E = Engagament: het gevoel betrokken te zijn bij je werk, het gevoel hebben dat er naar je geluisterd wordt;
R = Relationships: zinvolle en stabiele relaties met je collega's, een vertrouwensband met je manager of leider;
M = Meaning: het gevoel dat je werk zin heeft en een bijdrage levert aan de wereld;
A = Accomplishment: het gevoel dat je iets bereikt met je werk, dat je stappen zet en dat het werk uitdagend genoeg voor je is.

Door te sturen op deze factoren kun je ervoor zorgen dat millennials in een organisatie groeien. Je zet hen ermee in hun kracht. Launspach reikt een aantal basisprincipes aan die je kunnen helpen dat te bereiken.

Top 3 basisprincipes van leiding geven aan jonge professionals
1. Houd een vinger aan de pols
Het is belangrijk om monitoren wat er op de werkvloer gebeurt. Inspireren, luisteren, meedenken en helpen wanneer iemand vastloopt. Bouw op een informele manier een band op. Praten met de jonge talenten, signalen oppakken en bespreekbaar maken.

2. Geef het goede voorbeeld
Geef kaders op een losse manier, maar laat ook niet over je heen lopen. Stel geen onredelijke hoge eisen aan jezelf. Wees moedig genoeg om eerlijk te zijn en durf je kwetsbaarheid te tonen. Zie verbeterpunten en ga het gesprek aan. Daag de millennial met kritische en prikkelende vragen uit om zelf na te denken. Communiceer met aandacht, lever kwaliteit, focus en geef uitleg.

3. Adresseer problemen op het niveau waar ze horen. Als een millennial advies of hulp vraagt, is het belangrijk dat je als leider eerst samen stilstaat bij de juiste diagnose. De ‘millennial piramide' van Launspach geeft aan op welke niveaus de problemen zich meestal afspelen.

Conclusie

Het werken met millennials vind ik zeer inspirerend. Ik geloof in de kracht van diversiteit. Het boek is inhoudelijk sterk en bevat en actuele informatie. Ik denk dat leidinggevenden door het lezen van dit boek waardevolle handvatten krijgen om nog meer uit de diversiteit van hun team te halen. Werken met millennials helpt je om de verschillen in leeftijdsgenoten te respecteren en de talenten te benutten. Veel leesplezier!

Over Corinne Klaver

Corinne Klaver is Talent Acquisition & Development Consultant bij Expand.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden