Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Canon van HRM - 'Formidabel en onmisbaar naslagwerk'

De complete werken van Shakespeare is het enige boek in mijn boekenkast dat dikker is dan het onderwerp van deze recensie, de Canon van HRM. Beide boeken zijn inmiddels onmisbaar geworden in mijn werk als trainer en docent.

Wiemer Renkema | 18 december 2019 | 2-3 minuten leestijd

Aangezien er over Shakespeare al heel veel geschreven is, gaat deze recensie over de Canon van HRM, een formidabel naslagwerk dat onmisbaar is voor iedereen  werkzaam in het HRM (human resource management) vakgebied.

De Canon van HRM, een meer dan kloek boekwerk van bijna duizend pagina's, is het resultaat van de samenwerking van meer dan zestig auteurs. In vijftig hoofdstukken staat de herkomst van het HRM gedachtengoed centraal met de concepten en theorieën die daaraan ten grondslag liggen. Het is een meer dan interessant samenspel geworden van psychologie, sociologie en economie, die het fundament vormen van HRM. De redactie van het boek, stuk voor stuk gerenommeerde wetenschappers in het vakgebied, hebben de keuze gemaakt om het jaar 1960 als startpunt te nemen. Gelukkig maar, want anders zou het boek nog een keer zo dik zijn geworden. Tegelijkertijd zou ik een tweede deel, de periode voor 1960, zeer toejuichen want de invloeden van bijvoorbeeld Frederick Taylor, Max Weber en Elton Mayo zijn ook in moderne organisaties nog steeds tastbaar. Enfin, dat voor het geval de redactie zich ooit mocht gaan vervelen.

Hoewel het boek nadrukkelijk niet geschreven is om een uitputtend overzicht te geven van alle concepten en theorieën die relevant zijn in het HRM vakgebied komen de meeste bekende namen (Herzberg, McGregor, Argyris, Beer, Fombrun, Moss Kanter, Ulrich) voorbij. Omdat de auteurs nadrukkelijk aandacht besteden aan de tijd waarin de theorieën tot stand zijn gekomen, leest het boek af en toe als een geschiedenisboek. Dit heeft meerwaarde omdat, zoals we allemaal weten, je het heden alleen kan begrijpen als je het verleden kent. Daarmee zijn de hoofdstukken die betrekking hebben op ontwikkelingen in deze eeuw nog krachtiger geworden. Er is veel aandacht voor de nieuwste trends en dat maakt de Canon van HRM ook nog eens bijzonder actueel. Er is een goede balans gevonden tussen oude - maar bewezen blijvertjes - en nieuwe concepten en theorieën. De inhoudsopgave van de Canon van HRM leest als het menu van een echt goed Chinees restaurant: té veel heerlijke gerechten om uit te kiezen.

Expectancy theory, competentiemanagement, het job characteristics model, flow, flexicurity en sustainable careers. Zo maar een greep uit al het lekkers dat voorhanden is. HR generalisten zullen het hele menu willen proberen, maar ook voor de specialisten is dit boek een aanrader, juist vanwege de aantoonbare samenhang tussen de ‘gerechten'. Het is bijzonder om te lezen hoezeer de HR praktijk verweven is met de theorie en dat is slechts een van de vele inzichten die in het verschiet liggen voor de lezer. Met de Canon van HRM is een standaardwerk verschenen dat onmisbaar zal blijken op het bureau van HR professionals, studenten HRM en alle academici die dit prachtige vakgebied verder vooruit willen helpen.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Willem de Lange, Peggy De Prins, Beatrice van der Heijden
Canon van HRM

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden