Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De twijfelende toezichthouder - ‘Stof tot nadenken’

‘De twijfelende toezichthouder’ heeft te veel auteurs om op te noemen. Vele toezichthouders hebben hun visie gedeeld met Niels van Tent: die de redactie van dit boek verzorgde. Van Tent is partner bij Ebbinge en toezichthouder in de zorg en het speciaal onderwijs.

Christel Deckers | 14 augustus 2023 | 1-2 minuten leestijd

De twijfelende toezichthouder is geen leesboek. Je leest het niet in één adem uit en het boek biedt geen ‘how to’-methode. Van Tent trapt het boek af met een korte beschrijving van de governance code in zijn algemeenheid en die van de zorg in het bijzonder. Daarnaast schetst hij de ontwikkeling van de toepassing van die code in de zorg. Deze toepassing verschuift kort gezegd van ‘pas toe of leg uit’ naar ‘pas toe en leg uit’.

Van complexiteit naar handvatten

Daarna volgt een deel over complexiteit en het hanteren ervan: de wereld wordt complexer, en de zorg dus ook. Verschillende auteurs gaan in op de vraag: Hoe ga je als toezichthouder met die complexiteit om?

Het inbrengen van verschillende perspectieven krijgt ook de nodige aandacht. Immers: je informatie is nooit compleet en toch wordt er van jou als toezichthouder iets verwacht: een mening, een inbreng, visie of advies. Van Tent besteedt speciale aandacht aan het ethische en morele perspectief.

Tot slot krijgen we praktische handvatten voor de toezichthoudende praktijk. Zo is er bijvoorbeeld de bijdrage van Carla Moonen. Aan de hand van dilemma’s, in plaats van beleidsnotities en powerpoints van het bestuur, weet die meer inhoud en diepte te geven aan de gesprekken met de raad van toezicht en bestuur.

Perspectieven op twijfel

De vele bijdragen in dit boek laten zien dat de meningen over het wel of niet mogen twijfelen van een toezichthouder verdeeld zijn. Zowel de voor- als tegenstanders weten dat ook goed te motiveren. De twijfelende toezichthouder geeft daardoor stof tot nadenken en voldoende perspectieven om met collega-toezichthouders en bestuurders in gesprek te gaan.

De twijfelende toezichthouder heeft als ondertitel: Perspectieven over toezicht (in de zorg). Het is primair geschreven met een focus op de zorg, maar het boek is geschikt voor toezichthouders in alle sectoren. Voor iedereen die twijfelt of overweegt te gaan twijfelen, want dat zouden meer bestuurders en toezichthouders moeten doen.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden