Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Hoe verzinnen ze het? - 'Een bonte mix van vermakelijke verhalen'
20 juni 2019 | Sigrid van Iersel

Hoe maak je een briljante reclamecampagne, die in ieders geheugen vastkleeft? Jaap Toorenaar laat bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord in zijn boek Hoe verzinnen ze het?

Hoe verzinnen ze het? is een aanrader voor taalliefhebbers en ideeënmakers, die nieuwsgierig zijn naar het ambachtswerk. En eigenlijk voor iedere lezer, want het boek levert een feest der herkenning op.

Dat zouden meer mensen moeten doen (Cup-a-soup), Goeiemoggel (KPN) en Even Apeldoorn bellen (Centraal Beheer): deze zinnen zijn een vast onderdeel geworden van ons collectieve geheugen. Ze worden eindeloos hergebruikt en krijgen in hun tweede leven allerlei onverwachte toepassingen.

Maar wie zijn de taalmeesters achter deze memorabele vondsten? Hoe komen zij op hun ideeën? En wat komt er kijken bij een succesvolle campagne?

Schrijver en reclamemaker Jaap Toorenaar is zelf bedenker van slogans als Een beter milieu begint bij jezelf, NRC Handelsblad, slijpsteen voor de geest en De maatschappij, dat ben jij. Hij vroeg ruim vijftig vakgenoten hoe ze tot hun vondsten kwamen en publiceerde daarover in Hoe verzinnen ze het? Dat leverde een bonte verzameling op van anekdotes, lessen en lijstjes over het reclamevak.

We krijgen via dit boek een boeiend inkijkje in de keuken, inclusief het getwijfel, gepieker en gestuntel. Reclamemakers moeten niet alleen spitsvondig zijn, maar ook veel inzicht hebben in de tijdgeest en de ‘verkoopbaarheid' van hun campagne-idee.

Ontstellende eenvoud heeft herinneringswaarde

Een uitgekiende slogan kan een campagne maken of breken. Toorenaar deelt enkele gouden regels voor zo'n onvergetelijke slogan. Les één: de herinneringswaarde zit vaak in de ontstellende eenvoud.

Een slogan als Dan verkoop je toch gewoon de boot (kredietverzekeraar NCM) bleek op enorm veel alledaagse situaties toepasbaar en ging daarom een eigen leven leiden. Het waren twee fantastische dagen (Tempo Team) nodigde eveneens uit om te variëren, waardoor de zin springlevend bleef.

Memorabele personages

In het boek komt ook een groot gezelschap personages voorbij, die deel zijn geworden van ons gedachtegoed. De man die op zondag het vlees komt snijden, de witgejaste adviseurs van wc-eend en de Bob; het zijn allemaal archetypes geworden die hun oorspronkelijke rol ontstegen zijn. We sloten ze vaak in ons hart, zoals Jochem de Bruin van de Rabobank, supermarktmanager Harry Piekema en Petje Pitamientje.

Het is eveneens geweldig om te lezen hoe woorden van reclamemakers inmiddels diep verankerd zijn geraakt in ons taalgebruik. Wie weet nog dat okselfris, gehaktdag en frisdrank bedenksels waren van reclamebureaus? En wie denkt bij het woord Jazeker niet onmiddellijk aan... de hypotheker?

Vermakelijke verhalen

Het boek biedt een bonte mix van vermakelijke verhalen die zich achter de schermen afgespeeld hebben. Het lijkt erop dat de auteur bij zijn interviews zoveel amusant materiaal te verwerken kreeg, dat hij het lastig vond om te selecteren. De lijstjes met taalvondsten en beste campagnes maken veel goed, want die zijn een feest der herkenning.

Het boek bevat succesverhalen over memorabele campagnes. Maar ondertussen zijn er ontelbaar veel slogans die nooit in het geheugen zijn blijven hangen. Toorenaar beaamt dat volmondig: veel slogans komen nooit verder dan middelmatigheid.

Dit boek behandelt de uitzonderingen die boven de middelmaat uitstegen. Dankzij Hoe verzinnen ze het? blijft hun ontstaansgeschiedenis voor de eeuwigheid bewaard.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is een van de auteurs van Lenig denken.


Hoe verzinnen ze het? - 'Aanrader voor iedereen'
13 mei 2019 | Jan Hoogstra

Een trip down memorylane… En dat over het onderwerp waar veel Nederlanders een hekel aan hebben: reclame. Het boek Hoe verzinnen ze het?, bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord van Jaap Toorenaar beschrijft hoogtepunten uit de tv-reclames en in interviews met de makers en bedenkers ervan wordt de herkomst beschreven.

Een trip down memorylane… En dat over het onderwerp waar veel Nederlanders een hekel aan hebben: reclame. Het boek Hoe verzinnen ze het?, bedenkers van onvergetelijke reclames aan het woord van Jaap Toorenaar beschrijft hoogtepunten uit de tv-reclames en in interviews met de makers en bedenkers ervan wordt de herkomst beschreven.

Petje Pitamientje, Harry Piekema, Wij van WC Eend, Nu even niet. Het zijn allemaal kreten of personages uit tv-reclames die tot ons collectieve geheugen behoren. Bijna 40 jaar tv-reclame heeft toevoegingen aan onze taal opgeleverd. Wie kent niet de gevleugelde termen:

- ‘Ik heb nog zo gezegd: geen bommetje’;

- ‘Even Apeldoorn bellen’

- ‘Foutje, bedankt’

Of je dan nog weet welke term bij welke reclame hoort, is de vraag, maar herkenbaar zijn ze wel. Jaap Toorenaar, reclameman en zelf bedenker van tv-reclames zoals die van Calvé pindakaas, met Evert van Benthem, heeft 50 reclamemensen gesproken met als onderwerp ongeveer 25 onvergetelijke tv-reclames. Eerst worden de reclames beschreven, hetgeen gelijk weer een aha-erlebnis oproept bij veel tv-reclames, waarna in gesprekken met de betrokkenen de totstandkoming wordt beschreven.

De hoofdstukken zijn redelijk hetzelfde opgebouwd, inleiding door de schrijver, vervolgens het verhaal van de tv-reclame. Daarna worden de bedenkers geïnterviewd. Vaak niet alleen over deze commercial, maar ook over andere die ze ontwikkeld hebben. Erg leuk om te lezen, hoe goede en pakkende reclames worden bedacht.

Op de vraag ‘Hoe verzinnen ze het?’ krijg je in het boek niet echt een antwoord, het zijn vooral ingevingen en de resultaten van brainstorms. Er zit niet echt een techniek, standaardproces of iets dergelijks achter. Een bepaalde dosis creativiteit gecombineerd met tijdsdruk en input vanuit andere landen leidt tot een briljant idee…. Of niet…. In het boek worden meer dan 25 onvergetelijke tv-reclames besproken. Maar hoeveel zijn er totaal gemaakt, en daarmee ook geflopt, cq niet in het collectieve geheugen opgenomen? Het leuke is dat Jaap Toorenaar daar ook diverse van bespreekt en aangeeft waarom het niet aanslaat.

Hoe verzinnen ze het bevat niet alleen de verhalen rondom meer dan 25 tv-reclames, van Melk (de witte motor) tot Tempo Team (het waren twee fantastische dagen), van Rolo (het jongetje en de olifant) tot 4 uur Cup A Soup (Nu even niet!). De schrijver heeft 4 pauzenummers opgenomen, onder andere over het bedenken van een ijzersterke slogan en over de top 100 van meest gebruikte reclamezinnen op sociale media. Het pauzenummer over de bekendste reclamemelodieën, met name van radiocommercials vond ik erg interessant. Vaak herken je deze muziek, maar weet je niet welke adverteerder er bij hoort. De pauzenummers vormen een welkome onderbreking van het format. Dit boek is niet om achter elkaar uit te lezen, meer om een paar hoofdstukken te lezen en dan weer weg te leggen, dan blijft het leuk.

Hoe verzinnen ze het? van Jaap Toorenaar is een aanrader voor iedereen, erg leuk om te lezen, het geeft historie van tv-reclame weer en het roept herinneringen op. Het is prettig geschreven, erg leesbaar. Je moet wel wat door de verhalen van reclamemakers heen kijken, het geeft niet altijd de nuances weer. Ik heb Hoe verzinnen ze het? met veel plezier gelezen en zal het nog regelmatig naslaan om weer eens wat te lezen.

Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden