Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Compendium Samenwonen

Paperback Nederlands 2017 9789012401449
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Het Compendium Samenwonen is bedoeld voor juridische en financiële dienstverleners die zich (mede) richten op ongehuwd samenwonende stellen. Het biedt een actueel overzicht van uiteen­lopende aspecten van het ongehuwd samenwonen. De auteurs zijn allen ervaren professionals op hun vakgebied, waardoor het compendium ook een praktische inslag kent. Omdat het boek een breed scala aan onderwerpen behandelt, is het tevens goed bruikbaar voor onderwijsdoeleinden.

De eerste twee hoofdstukken van het Compendium Samenwonen zijn van algemene aard. In het eerste hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de plaats van het ongehuwd samenwonen en het samenlevingscontract in ons rechtsbestel. Ook worden de meest gangbare onderwerpen in het samenlevingscontract bespro­ken. Hoofdstuk 2 handelt over de erfrechtelijke positie van samenwoners met en zonder kinderen.

Hoofdstuk 3 (Inkomstenbelasting) gaat o.a. in op het partnerbegrip, de aanwezigheid van minderjarige kinderen, de eigenwoning en de IB- en VPB-onder-neming. In hoofdstuk 4 staan de Successiewet en de overdrachtsbelasting centraal. Hoofdstuk 5 is gewijd aan de sociale verzekeringen en hoofdstuk 6 staat in het teken van het (nabestaanden) pensioen. In hoofd­stuk 7 wordt ingegaan op psychologische aspecten bij samenwoners met (kinderen uit) eerdere relaties.

Het volgende hoofdstuk handelt over de wenselijk­heid van verbreding van het samenlevingscontract met onderwerpen van niet-vermogensrechtelijke aard en een andere wijze van totstandkoming van het samenlevingscontract: de preventieve mediation. In hoofdstuk 9 wordt ingegaan op de internationaal privaatrechtelijke aspecten van ongehuwd samen­wonen. In hoofdstuk 10 wordt het eindigen van de samenleving, anders dan door overlijden, besproken.

Specificaties

ISBN13:9789012401449
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:406
Uitgever:Sdu
Druk:2
Verschijningsdatum:20-2-2018
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Aniel Autar

Mr. Aniel Autar (1968) studeerde notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Leiden en is sinds 1990 werkzaam in de notariële praktijk. Na een brede notariële opleiding heeft hij zich gespecialiseerd in het MKB-ondernemingsrecht en de estate planing. Mr. Autar is als notaris verbonden aan Kooijman Autar Notarissen te Rotterdam, doceert aan diverse opleidingsinstituten (zoals EPN/Grotius Estate Planning, Estate Planning College en Beroepsopleiding Notariaat), schrijft columns in diverse magazines en wordt regelmatig gevraagd als spreker op te treden. Daarnaast is hij hoofdredacteur van de Sdu compendium-serie en lid van de hoofdredactie van de Modellenbank van Estate Planning Expert. Mr. A.R. Autar was ruim 10 jaar als raadsheer-plaatvervanger verbonden aan het Hof Den Bosch en was voorzitter van de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN), van welke organisatie hij thans de persnotaris is.

Andere boeken door Aniel Autar

Inhoudsopgave

Woord vooraf XV
Redactie en auteurs XVII
Lijst van afkortingen XIX

1. Ongehuwd samenwonen in het algemeen 1
2. Regelingen voor het einde van de samenwoning door overlijden 35
3. Inkomstenbelasting 63
4. Succesiewet 1956/ overdrachtsbelasting 91
5. Sociale zekerheid 117
6. Pensioenen 153
7. Psychologische aspecten van samenwonen en het vormen van een nieuw gezin 223
8. Ongehuwd samenwonen als nieuwe burgerlijke staat en het perfecte samenlevingscontract 245
9. Internationaal privaatrechtelijke aspecten van ongehuwd samenwonen: rechtsmacht, samenlevingsovereenkomst en erfopvolging 275
10. Einde samenleving (anders dan door overlijden) 309

Jurisprudentieregister 375
Trefwoordenregister 381

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Compendium Samenwonen