Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Redelijkheid en billijkheid in het bestuursrecht

Paperback Nederlands 2020 9789013157864
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Deze publicatie betoogt dat ook in het bestuursrecht de rechtsverhouding tussen overheid en burger wordt beheerst door de redelijkheid en billijkheid (goede trouw) en zodoende ook de burger zich overeenkomstig dient te gedragen. Voor zowel rechters als bestuursorganen is het belangrijk gemotiveerd maatwerk te verkiezen boven een rechtlijnige toepassing van regels.

Het bestuursrecht is in de kern gericht op bescherming van de burger tegen de overheid. In dat licht zijn de beginselen van behoorlijk bestuur ontwikkeld. Kenmerkend daarvoor is dat in het bestuursrecht lange tijd weinig tot geen aandacht is geweest voor het van oorsprong civielrechtelijk beginsel van de goede trouw. Met de inwerkingtreding van het huidige Burgerlijk wetboek is dat beginsel vervangen door de eisen van redelijkheid en billijkheid.

Redelijkheid en billijkheid in het bestuursrecht zet uiteen dat ook in het bestuursrecht de overheid en burger tot elkander staan in een door de redelijkheid en billijkheid (goede trouw) beheerste rechtsverhouding en zodoende ook de burger zich overeenkomstig dient te gedragen. De auteur van deze uitgave bepleit dat zowel het bestuursorgaan als de rechter dienen uit te gaan van gemotiveerd maatwerk en niet de rechtlijnige toepassing van regelgeving onder het mom van rechtszekerheid.

De uitgave sluit aan op diverse trends die het belang onderstrepen van gemotiveerd maatwerk ten opzichte van een meer rigide toepassing van regelgeving. Het betoog is relevant binnen het kader van responsief bestuursrecht, maatschappelijk effectieve rechtspraak, realistisch burgerbeeld, burgerplichten en het verbod op misbruik van bevoegdheid.

De publicatie biedt waardevolle inzichten voor een breed lezerspubliek, waaronder wetenschappers, beleidsbepalers, rechters, bestuursorganen en ambtenaren.

Specificaties

ISBN13:9789013157864
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:60
Druk:1
Verschijningsdatum:24-6-2020
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Inhoudsopgave

1 Inleiding
1.1 Aanzet en vraagstelling
1.2 Methode
1.3 Opzet

2 Waarschijnlijk vergeten betoog

3 Door de redelijkheid en billijkheid beheerste rechtsverhouding
3.1 Inleiding
3.2 Maatschappelijke zorgvuldigheidsnorm
3.3 Verbod van misbruik van bevoegdheid
3.4 Uitleiding

4 Responsiviteit: niets nieuws onder de zon

5 Recht op maat

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Redelijkheid en billijkheid in het bestuursrecht