Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Deugdethiek en integriteit

Achtergronden en aanbevelingen

Paperback Nederlands 2010 9789023246732
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

De deugdethiek biedt een nieuw perspectief op het omgaan met integriteitsdilemma's. Lange tijd werden zulke dilemma's sterk benaderd vanuit codes, regelgeving en strikte procedures. Het afgelopen decennium is er steeds meer aandacht gekomen voor de attitude van waaruit de ambtenaar zijn werk doet en de invloed van de organisatiecultuur hierop. De centrale vraag is niet zozeer 'mag deze handeling?', maar eerder een vraag als 'draagt de handeling voor de persoon bij aan invulling van beroepseer, beroepstrots en een goed en zinvol leven?'

Hierdoor agendeert de deugdethiek inhoudelijke kwaliteiten waarop mensen gericht behoren te zijn. Zij biedt zo een tegenwicht tegen de overheersende kwantitatieve taal in organisaties.

De deugdethiek is ook kritisch in die zin dat ze voortdurend aanzet tot 'excellentie' en 'virtuositeit'. Zij daagt mensen uit steeds beter te worden. Integriteit wordt nog steeds primair negatief ingevuld: een integer persoon is met name non-corrupt en non-frauduleus.
De deugdethiek is er daarentegen niet primair op uit het slechte op te sporen en te bestraffen, maar wil vooral het goede benadrukken.

Het boek opent met een korte uitleg van de hedendaagse integriteits- discussie en lacunes die haar kenmerken. Vervolgens wordt de deugd- ethiek uitgelegd en gaan we in op haar mogelijkheden in deze lacunes te voorzien. Daarna wordt integriteit als deugd geschetst. Verder komt de relevantie van de vier kardinale deugden (rechtvaardigheid, moed, maat en verstandigheid) voor ambtelijk handelen aan bod. Het boek sluit af met praktische richtlijnen.

Specificaties

ISBN13:9789023246732
Trefwoorden:ethiek, integriteit
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:119
Druk:1
Verschijningsdatum:26-6-2010
Hoofdrubriek:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Marcel Becker

Dr. Marcel Becker is universitair docent Ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek, met name bestuurlijke ethiek, bedrijfsethiek en militaire ethiek. Van zijn hand verscheen eerder 'Bestuurlijke ethiek' (2007).

Andere boeken door Marcel Becker

Over Paul van Tongeren

Paul van Tongeren werkte op het terrein van conflictpreventie en vredesopbouw. Hij richtte een internationaal netwerk van vredesorganisaties op. In 2013 ontdekte hij de memoires van zijn tante Jacoba van Tongeren.

Andere boeken door Paul van Tongeren

Over Edgar Karssing

Edgar Karssing is als universitair hoofddocent verbonden aan het instituut voor bedrijfsethiek van Nyenrode Business Universiteit. Hij is winnaar van de Nationale Compliance Award 2010 en auteur van verschillende boeken.

Andere boeken door Edgar Karssing

Inhoudsopgave

Voorwoord

Boek - dvd - website

Deel 1 Introductie

1. De integriteitsdiscussie in het openbaar bestuur en deugdethiek
2. De deugdethiek
3. Integriteit en deugdethiek

Deel 2 Kardinale deugden

4. Moed
5. Verstandigheid
6. Maat
7. Rechtvaardigheid

Deel 3 Deugdethische tips

8. Aan de slag

Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Deugdethiek en integriteit