Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Reflecteren met de hofnar

Paperback Nederlands 2023 9789024452651
Nog niet verschenen, verwacht op 23‑05‑2023
32,50

Samenvatting

Reflecteren is een vast (maar lang niet altijd geliefd) onderdeel van opleidingen zoals Social Work, Pedagogiek en Verpleegkunde. De manier en frequentie van reflecteren roepen steeds vaker weerstand op, niet alleen onder studenten. Zowel bij opleidingen als in de beroepspraktijk is er behoefte aan nieuwe reflectievormen en dit boek voorziet daarin. De hofnar is een innovatief, origineel en praktisch reflectiemodel dat uitstekend aansluit bij de gangbare werkvormen in het hoger beroepsonderwijs.

De methode van de hofnar gaat uit van het idee dat je om te kunnen reflecteren altijd een ander nodig hebt, te weten: een hofnar. Ieder mens heeft immers zijn eigen blinde vlekken, dingen die hij zelf niet ziet, maar anderen wel. Een hofnar laat de koning – in dit geval de student – vanuit verschillende perspectieven op zichzelf reflecteren. Nu eens is hij de entertainer, dan weer de criticus, spion of vertrouweling. In deze methode helpt de hofnar de student vanuit in totaal zestien perspectieven op zichzelf en zijn eigen gedrag te reflecteren. Hierbij wordt nadrukkelijk de link met peer-to-peer feedback gelegd. De vaak gehekelde reflectieverslagen behoren hiermee tot het verleden en de kracht van onderling spiegelen door studenten staat centraal.

Inclusief online leeromgeving met o.a. het online boek
Dit product bestaat uit een boek en een bijbehorende online leeromgeving. Op de online leeromgeving kunnen studenten en docenten aanvullend en praktisch materiaal vinden waaronder:
- oefeningen, gekoppeld aan de theorie uit het boek;
- aanvullend filmmateriaal;
- een docentenhandleiding die dieper ingaat op de nieuwe manier van reflecteren;
- werkvormen die tijdens lessen kunnen worden ingezet;
- het online boek.

Door de toevoeging van het online boek is het complete leermiddel digitaal beschikbaar. Daarom is het ook mogelijk om alleen een online licentie aan te schaffen. Deze online licentie is voordeliger dan het boek en heeft een eigen productnummer dat op een boekenlijst opgenomen kan worden.

Kenmerken
Het reflectiemodel van de hofnar bestaat uit twee cirkels. De eerste kun je als student zelf stap voor stap doorlopen. De tweede cirkel reikt anderen handvatten aan om de student goed te laten reflecteren. De manier waarop de ander iemand door de cirkel begeleidt, is cruciaal en moet volgens bepaalde voorwaarden geschieden. Deze voorwaarden komen exact overeen met de rollen die de hofnar vroeger had.

Doelgroep
Het boek is geschikt voor alle hbo-studies die op enige manier aandacht besteden aan reflectie, in het bijzonder de opleidingen Social Work, Verpleegkunde en Pedagogiek. De methode kan direct vanaf het eerste jaar worden ingezet maar ook in het tweede of derde jaar (tijdens de stage). Daarnaast is het boek interessant voor studenten toegepaste psychologie, sociaal juridische dienstverlening, fysiotherapie, ergotherapie en sociaal werk.

Specificaties

ISBN13:9789024452651
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:152
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:23-5-2023
ISSN:

Over Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers (1987) is een verbinder, coach en inspirator die bedrijven en mensen een spiegel voorhoudt en helpt om op zoek te gaan naar hun blinde vlekken en vervolgens naar de beste versie van zichzelf. Tijdens een masterstudie aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit verdiepte Juri (a.k.a. Drs. Hofnar) zich in het belang van de hofnar in moderne organisaties. Voor zijn studie kreeg hij de prijs voor de beste scriptie van het jaar.

Andere boeken door Juri Hoedemakers

Over Lida Nijgh

Lida Nijgh is opgeleid als orthopedagoog en is lange tijd werkzaam geweest als gedragsdeskundige in de zorg voor mensen met een beperking. In deze functie bood zij onder andere begeleiding aan begeleiders en gaf zij vorm aan deskundigheidsbevordering. Zij werkt momenteel als docent in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Daarnaast is zij intuïtiecoach in een vrijgevestigde praktijk.

Andere boeken door Lida Nijgh

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Reflecteren met de hofnar