Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Methodisch werken in de materiële hulp- en dienstverlening

Paperback Nederlands 2011 9789031384525
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Maatschappelijk werkers, sociaalpedagogische hulpverleners en sociaaljuridische hulp- en dienstverleners krijgen ieder op de voor hun beroepspraktijk kenmerkende manier te maken met de materiële problematiek van burgers. In dit boek beschrijft Leo Witte aan de hand van praktijkvoorbeelden, hoe naast probleemgerichte methoden ook het oplosssingsgerichte werken toepasbaar is bij vragen en problemen op het gebied van financiën, werk, wonen en Wmo-voorzieningen.

In dit boek beschrijft Leo Witte de achtergronden en methoden van de materiële hulp- en dienstverlening. Van oudsher beoogt deze beroepspraktijk burgers de materiële voorwaarden te bieden die hen in staat moeten stellen volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Met de Wet maatschappelijke ondersteuning, het beleid Welzijn Nieuwe Stijl, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de nieuwe sociale zekerheidswetten is deze intentie dezelfde gebleven. Anders is de vraag hoe burgers op basis van 'eigen kracht', zelfverantwoordelijkheid en ervaringsdeskundigheid te betrekken bij de hulpverlening.

Nieuwe wetten en beleid introduceerden de huidige paradigmawisselingen in de sociale sector. Professionals krijgen er nieuwe rollen door. In plaats van de 'helpers' van weleer zijn zij nu degenen die burgers faciliteren om waar mogelijk zelfwerkzaam en zelfredzaam te worden. Waar zij zich vroeger lieten leiden door de beperkingen van de cliënt appelleren zij nu aan zijn mogelijkheden. Een vraaggerichte werkwijze waarin de vragen en behoeften van de cliënt leidend zijn, vervangt het aanbodgerichte werken. Nieuwe vormen van indiceren, een andere inzet van voorzieningen en het betrekken van informele naast formele netwerken vinden hun weg in deze beroepspraktijk. Hoe deze nieuwe werkvormen in te zetten bij problemen en vragen op het gebied van financiën (uitkeringen, problematische schulden), arbeid wonen en voorzieningen is de centrale vraag van dit boek.

Specificaties

ISBN13:9789031384525
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:510
Druk:5
Verschijningsdatum:1-2-2017
Hoofdrubriek:Non-profit

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Methodisch werken in de materiële hulp- en dienstverlening